• 1 z 2
 

Aji Amarillo pasta 200 ml

 

Tekutý pasta ze žlutých chilli papriček Aji AmarilloPálivost: cca 2500 - 8000 SHU.

PALM, VEGAN, GLUTEN, GMO

Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do
26.10.2020
199 Kč / ks
173 Kč bez DPH
   
Značka The ChilliDoctor
Kategorie Chilli pasta
 

Aji Amarillo mash 200 ml

Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarillo pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30 000–50 000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla. 

Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku "aji" a žlutou barvu "amarillo". Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarillo patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké. 

Co je chilli pasta (mesh)

Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 26 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

Aji Amarillo pasta

chuť

Papričky Aji Amarillo si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarillo mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji. 

Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.

Aji Amarillo v kuchyni

Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.

V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.

Aji Amarillo mesh 200 mlSložení

Aji Amarillo chilli papričky, sůl 9-14 %, kyselina octová 3 %

Země původu

Peru


  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE