Popis
Carolina Reaper mash 100 ml
Ano, je to ona! S pálivostí dosahující až 2 200 000 SHU je od roku 2013 zapsaná v Guinessově knize rekordů. Její pojídání je lákadlem pro vyznavače extrémů, a i v menším množství je výzvou pro otrlé a zkušené milovníky chilli.
Zralé papričky mají červenou barvu, zvrásněný povrch s mnoha výrůstky a delší ostrou špičku (ocásek). Plody jsou okolo 4 cm široké a 3 cm dlouhé. Carolina Reaper je hybridní chilli paprička druhu Capsicum chinense (paprika čínská). Vypěstovaná byla ve městě Rock Hill v Jižní Karolíně křížením papriček Bhut Jolokia a červeného Habanera. Příběh jejího vzniku rozhodně stojí za zmínku.
Co je chilli pasta (mesh)
Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Chuť
Ne nadarmo dostala tato paprička přívlastek "reaper" (v překladu smrtka). Pálí opravdu pekelně. Díky delšímu chuťovému dozvuku si nicméně vychutnáte nejen její spalující žár, ale i překvapivou sladkost. Pod extrémní pálivostí se totiž skrývá plná sladká chuť s příjemnými podtóny čokolády, třešní a skořice.
Jakmile jednou překonáte hořící pocit v ústech a v obličeji, kapsaicin v chilli začne naopak působit jako tlumič bolesti a příval vyplavených endorfinů na sebe nenechá dlouho čekat. Chilli peklo je tak vlastně plné radosti.
Hodí se pro dochucení všech jídel, kterým chcete propůjčit spalující pálivost a zároveň podtrhnout chuť ostatních ingrediencí. Tradičně se používá pro přípravu mexických a asijských pokrmů a omáček, masových jídel, polévek, salsy, luštěninových pokrmů apod.
Pokud se těšíte na svou první zkušenost s Carolina Reaper chilli, doporučujeme zprvu dávkovat opatrně a v opravu malém množství. Její extrémní pálení neutlumíte ani mlékem či jogurtem.
Papričky Carolina Reaper pro nás pěstují a vyrábí v Tchaj-wanu, odkud si je necháváme přímo dovážet. Kvalita a čerstvost je u nás prioritou. Díky tomu si u našich papriček vychutnáte nejen jejich hřejivost, ale také jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.
O původu
Papričku vypěstoval v roce 2012 Ed Currie. Zatímco ostatní přední pěstitelé chilli z celého světa mezi sebou soutěžili o vypěstování nejpálivější papričky vůbec, Currieho zájem v pěstování a kultivaci chilli se ubíral zcela jiným směrem.
Jeho rodinu po mnoho generací sužovala rakovina a srdeční choroby. Currie přišel na to, že populace a regiony, které chilli přidávají takřka do každého jídla a v jeho užívání mají dlouholetou tradici, vykazují zároveň nejnižší výskyt zmíněných dvou chorob. Od té doby začal chilli papričky pěstovat.
V průběhu let také zjistil, že onkologičtí pacienti během chemoterapie ztrácí smysl pro vnímání jakékoliv chutě, kromě sladké. Chilli papričky se v tomto případě ukázaly jako skvělý způsob, jak jídlu dodat novou chuť a příjemnou hřejivost. Currie se proto snažil vypěstovat papričky se sladkou chutí a větší pálivostí. Výsledkem bylo neúmyslné vypěstování nejpálivější (avšak sladké) chilli papričky na světě. Její původní technický název byl "HP22B".
Složení
Carolina Reaper chilli papričky, sůl 12-15 %
Země původu
Tchaj-wan
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.