Popis
BIO Jáhly
Když se řekne jáhly, mnohým se vybaví nepříliš chutná zdravá jídla, která byli nuceni pojídat doma či ve škole. Ovšem jáhly ani zdaleka nejsou pouze tou nepopulární potravinou. Správně upravené jáhly v sobě kloubí skvělou obilnou chuť s mnoha zdraví prospěšnými látkami, navíc jejich úpravu zvládne doslova každý.
Mnozí ani nevědí, co to ty jáhly vlastně jsou. Pak vězte, že se jedná o surovinu, která se vyrábí loupáním prosa. Jde o malé žluté kuličky, které mají v průměru maximálně 1 mm. Jeden čas byly jáhly takřka vytlačeny jinými podobnými produkty, v poslední době ovšem zažívají velký comeback. Již neplatí, že jáhly jsou krmivem pro ptáky a dobytek – jde o moderní potravinu, která nesmí chybět v žádné zdravé kuchyni. Přitom jáhly znali už naši prapradědečkové z Asie – zejména Číny a Indie, a také z Ruska. Odtud se v rámci stěhování národů dostaly jáhly až k nám do Evropy. Zajímavostí bezesporu je, že slovo jáhly má svůj původ v praslovanštině, jak vzniklo se ovšem neví.
Jak použít jáhly?
Klasikou je sladká jáhlová kaše – uvařte jáhly, přidejte ořechy, sušené ovoce a pokud ho máte rádi, tak i mák, promíchejte a servírujte. Z jáhel se dá vykouzlit také řada slaných jídel, kupříkladu se dají použít jako příloha k masovým pokrmům zastoupí rýži i brambory. Stačí jáhly podusit na cibulce nebo zapéct s česnekem, a získáte tak originální přílohu, která vašemu tělu zaručeně prospěje. Zkuste tedy jáhly přidat i do svého jídelníčku. Brzy si je zamilujete.
Návod k přípravě
Jáhly propláchněte minimálně 2x horkou vodou (zbaví se tak nahořklé, natrpklé chuti) a poté vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 - 20 minut. Pokud chcete, aby zůstala semínka vcelku, tak je po propláchnutí a odkapání opatrně opražte.
Skladování
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.