Popis
Jasmínová rýže AAAAA z kambodži
Rýže patří mezi nejpoužívanější surovinu na světě. Jasmínová rýže se z Thajska rozšířila do Kambodži, Laosu a Vietnamu. Známých je asi 25 druhů, ale ty obsahují přes 10 tisíc dalších typů. Jasmínová rýže je zbarvená do žlutohnědé a běložluté průsvitné barvy. Po uvaření je pak její barva sněhově bílá. Vůní připomíná jasmín, odtud také vznikl její název. Má dlouhé úzké zrno. Po uvaření je nadýchaná a lepivá. Chuť je jemná, nasládlá, lehce oříšková a hodně tak připomíná Basmati.
Rýže je velmi bohatým zdrojem sacharidů (okolo 70%) z nichž asi 10% tvoří vláknina a cukry složené. Více vás zasytí rýže celozrnná. Obsahuje i významné množství bílkovin a jen velmi malé množství tuků. Rovněž v ní najdeme vitamíny, a to například vit. E a zástupce ze sk. B. Z minerálů stojí za zmínku zejména draslík, hořčík, sodík a zinek.
jasmínovou rýží nebo rýží basmati?
My vám prozradíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito druhy rýže. Již pohledem zjistíme, že jasmínová rýže má tenčí a kratší zrno než je tomu u rýže basmati. Při vaření vydává jasmínová rýže jemné květinové aroma připomínající vůni jasmínových květů. Právě po jasmínu dostala tato rýže svůj název. Jasmínová rýže po uvaření lepí na rozdíl od rýže basmati. Jasmínová rýže se využívá zejména v asijské kuchyni a s rýží basmati se setkáme nejčastěji v kuchyni indické. Zásadním a nejdůležitějším faktorem při nákupu rýže je její kvalita. Tu lze však při nákupu jen stěží poznat. Kvalitu rýže ovlivňuje totiž celá řada faktorů např. lokalita nebo země, kde je rýže pěstována, kvalita a celistvost zrn, její chuť, vůně, barva, ale i to jak byla rýže po skladována.
Příprava jasmínové rýže
Jasmínovou rýži propláchněte a poté zalijte vodou. Na jeden hrnek rýže připadají 2 hrnky vody. Vodu mírně osolte, přiveďte k varu, poté ztlumte teplotu, a vařte bez pokličky, aby voda jen probublávala. Po 15 minutách vypněte a nechte ještě chvíli dojít. Před podáváním ji ještě promíchejte.
Složení
100% Jasmínová rýže
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1477 kJ / 353 kcal |
Tuky | 0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 79,0 g |
z toho cukry | 0,2 g |
Vláknina | 2,4 g |
Bílkoviny | 7,0 g |
Sůl | 0,025 g |
Země původu
Kambodža
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.