Popis
Karobový prášek - svatojánský chléb
Stálezelený středně velký strom rohovník je doma v současné době v celém Středomoří, podél západního pobřeží USA a Mexika, v Chile i Austrálii. Vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční kulturní plodinu, jejím přesným původem si již dnes už nikdo moc jistý není. Staří Řekové a Arabové ji při svých poutích rozšířili téměř do celého světa.
Použití karobu
S pomocí karobu - carobu nemusíte mít výčitky z mlsání, ani nemusíte po každém soustu čokolády vybíhat čtyřikrát schody nahoru a dolů. Jen se naučte nahrazovat kakao v čokoládě karobem – chuťově Vás uspokojí stejně jako čokoláda klasická, ale množství tuku je nesrovnatelně nižší.
Z karobového prášku tak můžete připravit skvělý sladký mléčný koktejl, naprosto vhodný do diety. V pečivu a cukroví pak karobový prášek od toho kakaového vůbec nerozpoznáte. Milujete snad ořechy či kandované ovoce v čokoládě? Ano, i zde Vám karob může pomoci snížit množství tuků. Nehledě na to, že svatojánský chléb je skvělým řešením pro ty z Vás, kteří trpíte alergií na čokoládu – i vy si tak můžete zahřešit a vychutnat si lahodnou a sladkou pochoutku.
Na závěr jedna zajímavost
Semena karobu se ve středověku používala jako závaží. Déle pak určovaly míru, respektive váhu a římská mince z ryzího zlata tak byla měřena na váhu dvaceti čtyř karobových semen, tedy zhruba 4,5 g. Využijte tohoto přírodního dědictví a dopřejte si mlsání, které méně zatěžuje Vaše tělo a hlavně – je bez výčitek. Skvělá chuť karobu Vás překvapí a sami uvidíte, že po klasické čokoládě už v obchodě nesáhnete.
Referenční hodnota příjmu v 100g:
Energetická hodnota: 929 kJ / 222,03 kcal
Bílkoviny: 4,6g
Nasycené mastné kyseliny: 0,09g
Sacharidy: 80g
Cukry: 40g
Tuky: 0,4g
Sůl: 0,35g
Skladování
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Země původu | Španělsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.