Popis
Nesolené a nepražené Pistácie
Jak vypadají pistáciové oříšky, ví snad každý, víte ale, na čem vůbec rostou. Možná alespoň tušíte. Našli byste je na stromech, které dorůstají do výšky 12 metrů a jejich kořeny jsou zapuštěny až 15 metrů pod zemí. To jim přináší slušnou možnost jak přežít i na ne příliš hostinných místech. Zřejmě i to přispívá k tomu, že – a teď se podržte, se dožívají až 300 let. To už tedy tyto stromy něco pamatují. A pro zajímavost je dobré vědět, že pistácie se sklízí úplně stejně, jako třeba vlašské ořechy u nás. Dlouhým bidlem, nebo klackem se klátí ze stromu.
POUŽITÍ pistácií
Pistácie nejsou jen obyčejné oříšky. Mají svojí nezaměnitelnou chuť - v překladu se jim také říká tzv. smějící se ořechy, což možná souvisí i s tím, že umí povzbudit náš nervový systém. Jsou skvělé na mnoho způsobů, nejen jako syrové, ale i slané nebo sladké. Naturální pistácie jsou jak dělané do snídaňových směsí, salátů, nasypané na ovocném poháru se zmrzlinou, nebo třeba na šlehačce, která zdobí palačinku a co teprve pistáciová zmrzlina. Nápady pro jejich využití jsou vlastně neomezené, záleží pouze na vaší fantazii. I samotná Mortadella (známá italská klobása) vděčí za svoji originální chuť právě pistáciím.
Jejich jemná nasládlá chuť je opravdu nezaměnitelná, přihoďte si každé ráno pár ořechů do svačinové krabičky – až Vás během dne popadne mlsná, s pistáciemi máte vyhráno! Tyto ořechy jsou také velice syté - ve chvíli, kdy budete zahlceni prací, a není času na svačinu, budete rádi, že jste si s sebou pár pistácií z domu přibalili.
Složení
Jádra pistácií ve skořápce 100%
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2563 kJ / 619 kcal |
Tuky | 52,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10,0 g |
Sacharidy | 16,0 g |
z toho cukry | 3,4 g |
Bílkoviny | 20,2 g |
Sůl | 0,09 g |
Země původu
Írán
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Úprava | Natural |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.