Popis
Pražené, Solené Pistácie z íránu - Ahmad Aghaei
Skutečnou delikatesou jsou naše solené a pražené íránské pistácie odrůdy Ahmad Aghaei. Díky perfektním podmínkám, ve kterých rostou a zrají mají naprosto dokonalou velikost, barvu i chuť. Pražíme je horkým vzduchem, takže nejsou vůbec mastné. Oříšky se nejdříve namáčí do slané vody. Tento proces nám zajišťuje, že je osolen precizně každý oříšek zvlášť. Následně se po vytažení ze slaného nálevu na sucho praží. Výsledkem je příjemně slaná pečená chuť, která si vás získá.
Pražené pistácie jsou sice pochoutka, ale to neznamená, že nejsou přínosné pro vaše zdraví. Zelené mandličky obsahují mnoho důležitých esenciálních kyselin, minerálů, sacharidů a proteinů. Najdeme v nich vitamíny B6, A a E. Obsahují zdravé živiny a antioxidanty. Fungují jako rychlý a chutný zdroj energie.
Co jste možná nevěděli
Írán je hned po USA největším pěstitelem a distributorem pistácií. Historie této země je úzce spjata s těmito smějícími se ořechy, jak se pistáciím přezdívá. Zmínky o pistáciích najdeme v literatuře, dějinách, umění i každodenním životě všech íráčanů. Je to doslova národní ořech. Možná právě proto tady najdeme mnoho druhů.
Místní pěstilé rozdělují oříšky podle kalibrace (velikosti) a tvaru (kulaté, dlouhé a jumbo). Mají být na co pyšní, protože právě jejich plody dorůstají do maximální možné velikosti, která se vejde do skořápky. Jednoduše máme, co dočinění s vynikající kvalitou. Chuť oříšků je výrazná a plná.
Jak se pistácie pěstují
Pistácie jsou plody košatých stromů, které se pěstují na slunných suchých plantážích. Tam se rostlinám velmi dobře daří. Naopak nemají rády vlhko a chlad. Írán poskytuje pro pěstování pistácií ty nejlepší podmínky. Možná právě proto jsou výsledné íránské oříšky ve světě tak oblíbené.
Když přijde doba sklizně, tak se buď mechanicky nebo strojově sbírají červeno-fialové plody rostoucí v trsech na větvích Pistáciovníku. Tvarem připomínají šípky. Obal se musí rozdrtit a odstranit. Uvnitř se nachází ve skořápce ukryté semínko, kterým je právě náš oblíbený oříšek. Obnažené skořápky se pak rozložené suší na slunci a následně uchovávají ve lněných pytlech.
Složení
100% jádra pistácií ve skořápce, sůl
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2623 kJ / 633 kcal |
Tuky | 52,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 5,88 g |
Sacharidy | 16,7 g |
z toho cukry | 5,22 g |
Bílkoviny | 23,15 g |
Sůl | 2,54 g |
Země původu
Írán
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.