Pohanka loupaná kroupy BIO 500g

Neohodnoceno
 

Tato pohanka v BIO kvalitě se řadí mezi přirozeně bezlepkové pseudoobiloviny (vhodná pro celiaky a diabetiky). Je řazena do skupiny superpotravin, neboť obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Vyniká také svojí lehkou stravitelností. Použití pohanky je více než univerzální, můžeme ji připravit na sladko i na slano.

tags all

Dostupnost Momentálně nedostupné
46 Kč / ks
40 Kč / ks bez DPH
Značka Country Life
Kategorie Obiloviny
Položka byla vyprodána...
 

BIO Pohanka kroupy

Chcete jíst zdravě, ale nevíte, kde byste začali? Máte strach, že vám zdravá jídla nebudou chutnat, že se bez cukru a omastku neobejdete? Pak vězte, že se nemáte čeho bát. S pohankou se dají dělat doslova zázraky. Lze připravit samotná, jako příloha k jídlu, na sladko, na slano. Pohanka je rostlina z čeledi rdesnovitých, je velice podobná obilovinám. Dá se velmi dobře pěstovat takřka v jakýchkoliv podmínkách, proto na ni narazíte napříč planetou. Pohanka se dá připravit na tisíc způsobů, vzrůstající popularita tedy není žádným překvapením.

původ pohanky

Již odpradávna je pěstována na území jihovýchodní Asie, nejspíše v oblasti Himaláje. Rostlina se totiž snadno láme, ideálním prostředím pro ni je tedy takové, kde nefouká vítr a kde se nachází lehká, vzdušná půda. Pohanka se dále rozšířila do Číny a Indie, kde byla známa již před několika tisíci lety. K nám do Evropy se dostala při stěhování národů, nejpozději v 10. století.

Jaké jsou druhy pohanky

Pohanka loupaná kroupy: semínko pohanky zbavené tvrdé slupky

Slupka se odstraňuje dvěma způsoby:

  • Mechanicky (světlá pohanka) zachovává si větší množství zdraví prospěšných látek
  • Termicky (hnědá pohanka) napařováním celého semena. Dochází tak k částečnému úbytku živin, který je však pro mnohé lidi vykompenzován zajímavou nahořklou kakaovou chutí, která dodá pokrmům šmrnc. 

Co člověk to jiná chuť, a proto nám nezbývá nic jiného než ochutnat obě varianty a poté se rozhodnout pro svého favorita.

Pohanka lámanka: jsou to vlastně nalámané pohankové kroupy

Kdy použít kroupy a kdy lámanku?

Kroupy zvolte tehdy, když chcete mít konzistenci oddělených zrnek – např. při přípravě přílohy nebo pokud chcete jídlu dodat strukturu. Lámanka se naopak hodí tehdy, když potřebujete docílit kašovitější konzistenci nebo pokud se má pohanka víc spojit s ostatními surovinami. Čím kašovitější má pohanka být, tím více dílů vody použijte a tím déle ji vařte,

Jak pohanku využít v kuchyni?

Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouky se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!

  • k přípravě polévek (zahuštění)
  • příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus)
  • příprava kaší
  • příprava pomazánek, zeleninových placiček
  • pečení například buchet (z lámané pohanky vytvoříte během krátké chvíle mouku)
  • k ochucení salátů

Příprava lámané pohanky

Je přirozeně bezlepková – dopřát si ji tedy může opravdu každý. Její příprava je také velice rychlá – stačí ji propláchnout a asi 2-3 minuty vařit ve vodě. Populární jsou například pohankové karbanátky, pohankové rizoto či mnoho různých kaší.

Skladování

Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.


 

Podobné produkty

     
  • Skladem (1)
    S pohankovými vločkami se dají vykouzlit hotové zázraky například v podobě chutných snídaňových kaší. Jejich použití je více než univerzální. S těmito...

    38 Kč / ks
    Značka: Country Life
  • Skladem (> 3)
    Pohanka je řazena mezi přirozeně bezlepkové pseudoobiloviny (vhodná pro celiaky a diabetiky). Patří do skupiny superpotravin, neboť obsahuje celou řadu...

    od 29 Kč / ks
    Značka: Vital Country
  • Skladem (> 3)
    Pohankovou mouku používáme na vaření i pečení. Přidáváme ji do běžné mouky a to v množství 30 procent. Pohanková mouka je samozřejmě přirozeně bezlepková...

    od 38 Kč / ks
    Značka: Vital Country
  •  
  • Skladem (> 3)
    Pohanka lámanka svůj název získala od krup, které jsou mechanicky lámány na malé kousky. Řadí se mezi pseudoobiloviny a je přirozeně bezlepková.

    od 29 Kč / ks
    Značka: Vital Country
  • Skladem (> 3)
    Pohanka tmavá je produkt, který se znovu stále častěji objevuje na talířích. Je přirozeně bezlepková, nutričně bohatá a s klidem ji mohou zařadit i lidé s...

    od 27 Kč / ks
    Značka: Vital Country
Vlastnosti BIO, Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE