"S17" Teja chilli celé sušené 30 g

 

Papričky S17 Teja patří v Indii mezi nejpálivější. A co se týče přípravy místního kari, tak i k těm nejoblíbenějším. Za tímto poměrně technickým názvem se skrývá skupina kultivarů Guntur chilli, která zahrnuje papričky podobné chuti a pálivosti. V kuchyni oceníte celé sušené plody S17 Teja zejména při přípravě autentických indických, thajských, čínských i amerických jídel. Pálivost: cca 50 000 - 100 000 SHU.

PALM, VEGAN, GLUTEN, GMO

Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do
29.4.2021
39 Kč / ks
34 Kč bez DPH
   
Značka The ChilliDoctor
Kategorie Celé papričky
 

"S17" Teja celé sušené papričky

Indická pálivá smršť, bez které se neobejde žádné správné kari. Nebo jakékoliv zdejší tradiční jídlo. V Indii totiž patří toto chilli mezi nejpálivější a ve světě k tomu nejvyhledávanějšímu.

S17 Teja odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou tenké papričky dlouhé 5–12 cm, jejichž pálivost se pohybuje okolo 50 000 – 100 000 SHU. Mají silně ostrou pikantní chuť. Ačkoliv jsou nejčastěji spojovány s Indií, která je v současnosti jejich největším producentem, a kde byly poprvé asi v 15. století představeny, jejich původ se připisuje Jižní Americe.

S17 Teja chilli celé sušené 30 g - detail

Jak se pěstuje kvalitní chilli?

S17 spadají do skupiny kultivarů indických papriček Guntur chilli (nazvané podle stejnojmenného regionu v provincii Andhra Pradesh, kde se pěstují),která zahrnuje více kultivarů červených papriček podobně výrazné chuti i pálivosti (například S4 Guntur Sannam, 273 chilli a další). 

Indie je celosvětově největším producentem chilli papriček a ze zmíněné provincie Andhra Pradesh, kde se pěstují i Teja papričky, pochází téměř polovina veškeré indické produkce. Pěstování papriček tu věnují náležitou pozornost a péči. Před asi 40 lety dokonce nedaleko Gunturu vznikla Regionální výzkumná stanice zabývající se kultivací chilli papriček. Není proto divu, že indické papričky jsou ve světě tak oblíbené a vyhledávané. 

Odhalte tajemství nejlepšího indického kari

Papričky Teja jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických, thajských, čínských i amerických jídel, ale jejich výrazná chuť a intenzivní pálivost je oblíbená úplně po celém světě. Kromě kari a různých asijských masových a zeleninových pánví si jejich chuť určitě zamilujete v polévkách nebo dušených masových pokrmech. Do kuřecího kari potom doporučujeme přidat kokosové mléko a mák. Teja papričky tyto ingredience krásně zvýrazní a skvěle doplní svou pálivostí. 

Celé sušené papričky Teja je pro jejich další zpracování a zvýraznění chuti nejlepší krátce orestovat na mírně zahřáté pánvi (cca 20–30 sekund) a rehydratovat namočením do horké vody asi na 20 minut. Takto upravené je můžete snadno rozmačkat nebo rozmixovat a použít jako základ pro pálivé omáčky, pyré, salsy apod.

Země původu

Indie


  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE