Popis
"S17" Teja celé sušené papričky
Indická pálivá smršť, bez které se neobejde žádné správné kari. Nebo jakékoliv zdejší tradiční jídlo. V Indii totiž patří toto chilli mezi nejpálivější a ve světě k tomu nejvyhledávanějšímu.
S17 Teja odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou tenké papričky dlouhé 5–12 cm, jejichž pálivost se pohybuje okolo 50 000 – 100 000 SHU. Mají silně ostrou pikantní chuť. Ačkoliv jsou nejčastěji spojovány s Indií, která je v současnosti jejich největším producentem, a kde byly poprvé asi v 15. století představeny, jejich původ se připisuje Jižní Americe.
Jak se pěstuje kvalitní chilli?
S17 spadají do skupiny kultivarů indických papriček Guntur chilli (nazvané podle stejnojmenného regionu v provincii Andhra Pradesh, kde se pěstují),která zahrnuje více kultivarů červených papriček podobně výrazné chuti i pálivosti (například S4 Guntur Sannam, 273 chilli a další).
Indie je celosvětově největším producentem chilli papriček a ze zmíněné provincie Andhra Pradesh, kde se pěstují i Teja papričky, pochází téměř polovina veškeré indické produkce. Pěstování papriček tu věnují náležitou pozornost a péči. Před asi 40 lety dokonce nedaleko Gunturu vznikla Regionální výzkumná stanice zabývající se kultivací chilli papriček. Není proto divu, že indické papričky jsou ve světě tak oblíbené a vyhledávané.
Odhalte tajemství nejlepšího indického kari
Papričky Teja jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických, thajských, čínských i amerických jídel, ale jejich výrazná chuť a intenzivní pálivost je oblíbená úplně po celém světě. Kromě kari a různých asijských masových a zeleninových pánví si jejich chuť určitě zamilujete v polévkách nebo dušených masových pokrmech. Do kuřecího kari potom doporučujeme přidat kokosové mléko a mák. Teja papričky tyto ingredience krásně zvýrazní a skvěle doplní svou pálivostí.
Celé sušené papričky Teja je pro jejich další zpracování a zvýraznění chuti nejlepší krátce orestovat na mírně zahřáté pánvi (cca 20–30 sekund) a rehydratovat namočením do horké vody asi na 20 minut. Takto upravené je můžete snadno rozmačkat nebo rozmixovat a použít jako základ pro pálivé omáčky, pyré, salsy apod.
Země původu
Indie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.