Popis
S17 Teja chilli prášek
Indická pálivá smršť, bez které se neobejde žádné správné kari. Nebo jakékoliv zdejší tradiční jídlo. V Indii totiž patří toto chilli mezi nejpálivější a ve světě k tomu nejvyhledávanějšímu.
S17 Teja odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou tenké papričky dlouhé 5–12 cm, jejichž pálivost se pohybuje okolo 50 000–100 000 SHU. Mají silně ostrou pikantní chuť. Ačkoliv jsou nejčastěji spojovány s Indií, která je v současnosti jejich největším producentem, a kde byly poprvé asi v 15. století představeny, jejich původ se připisuje Jižní Americe.
o původu
S17 spadají do skupiny kultivarů indických papriček Guntur chilli (nazvané podle stejnojmenného regionu v provincii Andhra Pradesh, kde se pěstují), která zahrnuje více kultivarů červených papriček podobně výrazné chuti i pálivosti (například S4 Guntur Sannam, 273 chilli a další).
Indie je celosvětově největším producentem chilli papriček a ze zmíněné provincie Andhra Pradesh, kde se pěstují i Teja papričky, pochází téměř polovina veškeré indické produkce. Pěstování papriček tu věnují náležitou pozornost a péči. Před asi 40 lety dokonce nedaleko Gunturu vznikla Regionální výzkumná stanice zabývající se kultivací chilli papriček. Není proto divu, že indické papričky jsou ve světě tak oblíbené a vyhledávané.
Odhalte tajemství nejlepšího indického kari
Papričky Teja jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických, thajských, čínských i amerických jídel, ale jejich výrazná chuť a intenzivní pálivost je oblíbená úplně po celém světě. Kromě kari a různých asijských masových a zeleninových pánví si jejich chuť určitě zamilujete v polévkách nebo dušených masových pokrmech. Do kuřecího kari potom doporučujeme přidat kokosové mléko a mák. Teja papričky tyto ingredience krásně zvýrazní a skvěle doplní svou pálivostí.
Země původu
Indie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.