Popis
basmati rýže BIO
Zásluhou podhůrského prostředí na území Pákistánu, kde je rýže zalévána vodou z roztátých ledovců Himalájí, si můžete pochutnat na vysoce kvalitní rýží basmati. A to navíc v kvalitě Organic neboli BIO. Bíle zbarvená dlouhá zrna se po uvaření nelepí, ale jsou příjemně sypká.
Basmati je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina s vynikajícími nutričními hodnotami. Je tak oblíbenou surovinou sportovců nebo při dietním stravování. Rýži můžete použít jako přílohu k masu, na přípravu rizota, do salátů i polévky. Bastmati lze použít i na smažení.
Příprava basmati rýže
Aby rýže Basmati dostála svým chutným a nelepivým vlastnostem, je potřeba dodržet správný postup přípravy.
- Rýži pořádně properte vodou. Je to z toho důvodu, že jí takto zbavíte škrobu, který je zodpovědný právě za lepivost. Druhou variantou pro zbavení škrobu je namočit rýži den předem ve vodě.
- Pro přípravu rýže zvolte nejlépe menší a širší hrnec. Požadované množství rýže odměřte a 1 - 2 minuty lehce osmahněte na másle. Jestli rýži nechcete osmahnout, můžete tento krok překročit.
- Následně basmati zalijte horkou vodou. Na jeden díl rýže připadá 1,5 dílu vody. Rýži zamíchejte, osolte a opět promíchejte.
- Rýži vařte na nejvyšší stupeň minutu. Následně vypněte a 15 minut nechce rýži dusit pod pokličkou. Pokud jste rýži neosmahli, tak ji vařte ve vroucí vodě 2 minuty a mimo plotýnku ji pak nechejte dusit pod poklicí 15 minut.
- A zbývá už jen rýži vidličkou načechrat, aby byla ještě nadýchanější.
Složení
BIO basmati rýže*.
*Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1501 kJ / 359 kcal |
Tuky | < 0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | < 0,5 g |
Sacharidy | 79,0 g |
z toho cukry | < 0,5 g |
Bílkoviny | 8,0 g |
Vláknina | 4,0 g |
Sůl | < 0,1 g |
Země původu
Pákistán (mimo EU)
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.