Popis
Červená čočka loupaná (půlená)
Další čočkou, která je hojně využívaná, je loupaná a půlená červená čočka. Je samozřejmě typická právě svojí výraznou až oranžovou barvou. Je velmi oblíbenou surovinou, kterou můžete použít při výrobě zdravých, ale zároveň i chutných pomazánek, při zahušťování polévek, ale i k přípravě nákypů, karbanátků nebo salátů. Její využití závisí pouze na vaší fantazii a chuti.
Je bohatá na obsah bílkovin a velmi jednoduše stravitelná. Těm z vás, kteří se čočce brání proto, že je nebaví čekat, až se namočí, je dobré zdůraznit, že její červená varianta se nenamáčí a její příprava vám tedy nezabere žádný čas navíc. Její možná velmi překvapivou vlastností je ta, že vařením mění svoji barvu na tmavě žlutou. Na jejích skvělých vlastnostech to však nic nemění. Je zdrojem kyseliny listové, železa, fosforu, zinku, vitamínu B6 i již zmíněné vlákniny. Co jistě velmi ocení nejen těhotné a kojící matky je to, že nekvasí a právě proto nenadýmá a v neposlední řadě si ji díky své jemně sladké chuti oblíbily také děti.
Příprava
Čočku červenou, není nutné namáčet. Stačí ji jen propláchnout, aby se zbavila jemných nečistot. Poté povaříme zhruba 15-20 minut a můžeme konzumovat.
Složení
Červená čočka, loupaná, půlená.
Může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sezamu a lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1545 kJ / 342 kcal |
Tuky | 0,8 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 59,0 g |
z toho cukry | 4,1 g |
Vláknina | 22,0 g |
Bílkoviny | 23,0 g |
Sůl | 0,01 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70%
Země původu
Ukrajina / Rusko
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.