Popis
červená fazole adzuki
Fazole adzuki jsou velice zdravé, a přesto i chutné. U nás se o fazolích adzuki moc neví, ale například v Japonsku jsou adzuki společně se sójou asi nejpopulárnějšími luštěninami. Podobná situace panuje i v dalších zemích jihovýchodní Asie – v Číně či třeba Koreji. Jde o menší, tmavé podlouhlé fazolky, které mají spíše nasládlou, leč specifickou a výraznou chuť. Nejen proto se velmi hojně využívají ve vegetariánských jídlech.
První výhodu fazolí adzuki je jejich lehká stravitelnost – zatímco většina ostatních luštěnin je spíše těžko stravitelná, fazole adzuki našim střevům ani žaludku nečiní žádné potíže. Nachází se v nich vysoké množství fosforu. Dále obsahují mnoho bílkovin a vlákniny, avšak pouze minimální množství tuku. Kromě těchto látek fazole adzuki obsahují ještě hořčík a draslík.
Kromě toho, že jsou fazole adzuki našemu tělu velice prospěšné, mají také široké možnosti využití v kuchyni. V Číně a přilehlých oblastech se užívají zejména na sladko v různých pastách a dochucovadlech. Z fazolí adzuki si můžete připravit například zeleninový guláš nebo výbornou domácí pomazánku. Uvidíte, že fazole adzuki brzy přirostou vašemu srdci, a budete hledat příležitosti, jak je využít takřka u každého jídla.
Jak naklíčit adzuki
Fazolky Adzuki je možné nechat naklíčit v obyčejné, dobře vymyté PET láhvi (idelálně o obsahu 2l). Do spodní části láhve vytvoříme asi 10 - 15 drobných otvorů pro odtok vody. Odšroubujte víčko z láhve a nasypte do ní hrst propláchnutých fazolek. Poté proplachujte nejméně 3x denně. Tím dosáhnete ideální vlhkosti což bude mít za výsledek to, že se po 5 - 7 dnech v láhvi vytvoří zelené klíčky. Ty je možné konzumovat přímo, nebo je přidat do salátů, polévek a jiných jídel, do kterých vám budou klíčky chuťově zapadat.
Návod k přípravě
Propláchněte a namočte je na 3-4 hodiny, poté vařte 60 minut v tlakovém hrnci v neosolené vodě.
Složení
Fazole adzuki.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1453 kJ / 342 kcal |
Tuky | 1,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 57,0 g |
z toho cukry | 1,2 g |
Bílkoviny | 23,0 g |
Sůl | 0,3 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Země původu
Argentina
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.