Popis
RAW Irský mech
Irský mech, známý také jako mořská řasa Chondrus crispus, roste v chladných vodách severního Atlantského oceánu, především kolem pobřeží Irska, Skotska a Kanady. Tato drobná červená řasa se již po staletí sbírá a využívá nejen v kuchyni, ale i v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Díky své přirozené schopnosti vázat vodu je irský mech ceněný jako přírodní zahušťovadlo a stabilizátor. Při namočení se promění v gelovitou hmotu, která se skvěle hodí do smoothie, polévek, omáček nebo dezertů.
Právě tato gelová konzistence je způsobena přítomností karagenanu, který se v irském mechu přirozeně vyskytuje. Tato látka se běžně používá v potravinářství k dosažení hladší struktury a lepší konzistence produktů, jako jsou rostlinná mléka, pudinky nebo zmrzliny.
Irský mech nachází své uplatnění i mimo kuchyni, například v přírodní kosmetice, kde se využívá pro svou schopnost hydratovat a zklidňovat pokožku. Je tak oblíbeným doplňkem v maskách, krémech nebo koupelových směsích.
vytvoření želatiny
Nejprve Irský mech několikrát dobře propláchneme ve studené vodě. Poté Irský mech ponoříme do teplé vody (ne horké!) a necháme namočený 6 - 12 hodin.V průběhu namáčení ještě 2 - 3x propláchneme.
Po uplynutí uvedené doby vyndáme Irský mech z lázně a s velmi malým množstvím vody rozmixujeme ve stolním mixéru dohladka. Pokud to nejde, přidáme ještě trochu vody. Poté vylijeme do připravené misky a necháme v lednici ztuhnout. Hotovou želatinu lze v uzavřené nádobě skladovat v lednici až 4 týdny.
Tip: co získáte spojením ovocné šťávy, medu a gelu z Irského mechu? Přeci zdravé gumové bonbóny nebo lízátka pro děti. Pokud máte alergii na vaječný bílek, tak se nemusíte vzdávat pečení. Irský mech ho hravě v těstě nahradí a všechny suroviny hladce spojí. Přibližně 1 lžíce gelu nahradí 1 vejce.
Složení
100% Irský mech
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 380 kJ / 91 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 5,5 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 3,6 g |
Sůl | 0,3 g |
Země původu
Indonésie
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 65 %.
Obal vždy dobře uzavřete.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.