Máme pro vás skvělou zprávu! Nyní doprava s PPL již od 29 Kč na všechny vaše objednávky! Ale pozor, čas běží a 30.4. je tu dřív, než si myslíte. Nechte se unést nákupní horečkou a ušetřete na dopravě, než bude pozdě!

Jak skladovat kávu


Je mnoho mýtů o skladování kávy. Co je tedy správně a jak si káva uchová svoji kvalitu co nejdéle? Níže naleznete základní informace, které jsou alfou a omegou uchovávání kávy.

VÝBĚR SPRÁVNÉHO BALENÍ

Kupujte vždy takové balení, které dokážete rychle spotřebovat. Pokud vypijete 2-3 šálky za den, je pro Vás nejlepší variantou balení 250 g. Pokud chcete ušetřit za poštovné, nebo se Vám nechce ztrácet čas neustálým nakupováním kávy, objednejte těchto balení více.

sáček a ventilSKLADOVÁNÍ KÁVY

Kávu skladujte na suchém, tmavém místě s konstantní teplotou. V žádném případě nedáváme kávu do lednice, protože je uvnitř vysoká vlhkost. Uchovávání kávy v mrazničce také není ideálním řešením, neboť po vyndání z mrazáku jsou oleje obsažené v kávových zrnech zmrzlé a navíc se při rozpouštění na povrchu vytvoří tenký film tvořený vodou, která prostupuje do zrna a tím kávové zrno ničí. Opětovné zmrazení je pro kávu doslova smrtelné.

Káva velmi rychle absorbuje pachy z okolního prostředí, proto vždy dbejte na to, aby byla káva v uzavřeném, neprodyšném obalu nebo nádobě. Káva má 2 největší nepřítele a těmi jsou vzduch a jeho vlhkost a UV sluneční záření. Pro uchovávání kávy jsou ideální keramické neprůhledné nádoby s těsněním. V dnešní době se dají pořídit i vakuové nádoby, ze kterých jednoduše odčerpáte vzduch. Takovéto řešení se jeví jako nejideálnější.

Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete uchovávat kávu v jejím pomletém stavu, jsou uzavíratelné nádoby nebo obaly naprostou nezbytností. Obecně lze říct, že mletá káva není vhodná pro skladování, ale je na okamžitou spotřebu. 

JAK DLOUHO VYDRŽÍ KÁVA ČERSTVÁ?

O tom, jak dlouho se dá považovat kávové zrno po upražení za čerstvé se vedou polemiky. Obecně platí, že 24 hodin po upražení se kávové zrno nehodí k přípravě žádného nápoje, neboť stále uvolňuje velké množství CO2, který by zabránil správné extrakci. Kávové zrno je zapotřebí nechat vydýchat.

1-2 dny po upražení je kávové zrno vhodné pro přípravu filtrované kávy. Po 10 dnech je kávové zrno připravené na přípravu espressa. Kávové zrno doporučujeme spotřebovat do 30 dnů od upražení pokud nevíte jak bylo po upražení skladováno nebo za jakou dobu došlo k jeho zabalení. Pokud bylo kávové zrno po upražení zabaleno do neprodyšného sáčku s jednocestným ventilem lze jej považovat za čerstvé do 50 dnů od upražení. Mletou kávu je nutné spotřebovat do 15 minut od pomletí.