Popis
Kashmiri celé sušené papričky
Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarillo pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30 000–50 000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla.
Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku "aji" a žlutou barvu "amarillo". Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarillo patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké.
Jemná pikantnost do kari i čokoládových sušenek
Kashmiri je vlastně taková velmi společenská paprička. Díky její mírné pálivosti se nemusíte bát, že by někoho z vašich hostů nebo rodiny nepříjemně překvapila, propůjčí jídlům nádherně červenou barvu a svou výraznou chutí přinese ke stolu atmosféru živé a kořením provoněné Indie.
Barvou a příjemně pikantní chutí oživí vaše kari, kuře tandoori a další tradiční indická jídla. Hodí se také do pečených fazolí, marinád, polévek, rajčatových omáček a zeleninových jídel. Zkrátka všude tam, kde byste normálně použili klasickou mletou červenou papriku nebo jiné mírně pálivé chilli.
Výborné jsou Kashmiri papričky v kombinaci se sýry a ovocem. Stačí malá špetka tohoto chilli, a i obyčejný ovocný salát bude exotickým kulinářským zážitkem. A pokud milujete kombinaci chilli a sladkého, Kashmiri paprička dodá skvělou chuť a barvu pečeným cookies sušenkám nebo ji můžete v mexickém stylu přidat do horké čokolády.
Pro zvýraznění aroma a chuti doporučujeme Kashmiri papričky nejprve krátce orestovat na pánvi po dobu asi 20 sekund. Pokud z nich před opečením odstraníte semínka, budou ještě o něco méně pálivé. Pro rehydrataci stačí odstranit stopku a namočit sušené papričky do horké vody asi na 30 minut.
Země původu
Indie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.