Popis
Kukuřičná hladká mouka
Kukuřice setá je velice rozšířená kulturní plodina, jejíž domestikace započala již v pravěku, a to pravděpodobně v Mexiku, v oblasti Oaxaca a Jalisco. S ohledem na využití rostliny se vyšlechtilo několik typů kukuřice, jako například Reventador vhodný jako pop corn, Dentado, nejrozšířenější druh a vhodný jako krmivo, nebo Blando, který se využívá právě k výrobě právě kukuřičné mouky, protože má měkké škrobové jádro, vhodné k mletí.
Použití kukuřičné mouky
Mouku přidejte při přípravě sladkých i slaných kaší, placek nebo při pečení domácího pečiva – stačí jen nahradit mouku pšeničnou. Kukuřičná mouka je hojně využívána i v mezinárodní kuchyni, například v Mexiku z ní pečou světově známé tortilly nebo nachos lupínky. Tortilly si zamilujete, jsou totiž velice chutné a jednoduché na přípravu. Směs, kterou tortilly naplníte, může být pokaždé jiná, sladká, pikantní, s masem nebo bezmasá. Dále domácí tortilly jistě využijete při výrobě quesadilly – kapsu z tortilly naplňte sýrem, dochuťte a vložte na grill.
Mouku můžete také využít při přípravě kukuřičné kaše polenty – do vroucí vody přisypávejte kukuřičnou mouku a stále míchejte, jakmile se voda vsákne a polenta se začne odlepovat od stěn, máte hotovo. Polentovou kaši lze využít nekonečně mnoha způsoby – jako přílohu, nechat vychladnout a kousky ogrilovat, a tak dále. Určitě se nelekejte, pokud při pečení bude těsto z bezlepkové mouky křehčí, je to přirozená vlastnost těchto mouk. Vyřešíte to naprosto jednoduše a elegantně – přidejte o jedno vejce více, nežli je psáno v receptu s klasickou pšeničnou moukou.
Velice dobrou zprávu máme pro ty z Vás, kteří máte intoleranci na lepek – kukuřičná mouka je totiž přirozeně bezlepková. Její konzumace Vám tak nebude činit žádné potíže a vy můžete dále vymýšlet, co z této zdravé mouky ukuchtíte příště!
Složení
100% kukuřičná mouka hladká
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1546 kJ / 371 kcal |
Tuky | 3,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 75,0 g |
z toho cukry | 2,5 g |
Bílkoviny | 7,0 g |
Sůl | 0,01 g |
Skladování
Skladujte v suchu a temnu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.