Popis
BIO maca černá
Chuť černé macy je jemně nasládlá a zároveň mírně nahořklá. Oproti červené mace je mírně tmavší. Prášek z černé macy pochází z ekologicky kontrolovaného zemědělství a jedná se tak o BIO produkt. Je bez konzervantů, barviv i jiných přidaných látek.
Již přes 6000 let se maca pěstuje v Peru v oblasti nejdelšího horkého pásma - v Andách. Maca se pěstuje v různých odrůdách, které rozlišujeme dle barvy kořene. Právě v kořeni se nachází všechny hodnotné živiny, vitamíny, antioxidanty a minerály. Maca je také zdrojem fytoestrogenu.
Nejčastěji se můžete setkat s macou červenou, černou a žlutou, které nesou označení podle barvy kořene. Ač jsou si podobné, tak ovlivňují různou silou specifické oblasti lidského těla.
Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy Macy?
Maca černá je také známá jako „mužská maca“ pro její pozitivní účinky na zvýšení potence u mužů. Jedná se o nejvzácnější a nejsilnější druh macy. V poslední době zaznamenala nárůst popularity kvůli jejímu vlivu na fyzické a duševní zdraví, vytrvalost a vitalitu. Studie z Peruánské univerzity z roku 2009 zjistila, že černá maca je nejlepší volbou ze tří druhů kořenů pro zvýšení produkce spermií a také libida. Novější studie z roku 2013 přinesla podobná zjištění.
Kořen macy černé tvoří asi jen 10-15 % roční sklizně. Takže i když může být dražší než jiné druhy macy, někteří mohou považovat její výhody za neocenitelné. Má se za to, že černá maca má sladší chuť než žlutá maca, i když ne tolik jako maca červená.
Maca červená je vzácný druh a je považována za nejchutnější ze tří druhů. Tvoří asi 20-25% z celkové sklizně macy. Ti, kteří vyzkoušeli červenou macu, popisují její chuť jako jemnou a karamelovou. Existuje mnoho podobností, které červená maca sdílí se žlutou a černou macou. Červená maca má však několik vlastností, které jsou výjimečné jen pro tento druh.
Peruánci tvrdí, že červená maca je nejúčinnější při zlepšování ženské plodnosti. Může také pomoci při zmírnění nepříjemných příznaků u menopauzy. Neznamená to ale, že červená maca je jen pro ženy. Červená maca stejne dobře poslouží i mužům, neboť má podobné účinky jako maca žlutá, jen o něco silnější.
Maca žlutá je nejdostupnější a nejvíce rozšířenou macou. Její podíl na celkové sklizni je asi 60-70%. Peruánci považují žlutou macu za dar od Pachamama (Matky Země), která jí díky bohatým sklizním přináší dostatek pro všechny.
Tradičně ji podle místní kultury konzumují děti, ženy a muži bez výjimky. Vědecké studie žluté macy ukázaly, že může pomoci se zlepšením energie, nálady a duševního zdraví. Může pomoci zvýšit plodnost a zlepšit sexuální funkce. Tyto jedinečné vlastnosti jsou způsobeny tím, že maca působí jako adaptogen.
maca peruánská Použití
Černou macu BIO stačí rozmíchat v koktejlu, vodě, čaji, zeleninové či ovocné šťávě. Přidat ji můžete ale do tvarohu, jogurtu nebo třeba ovesné kaše.
Doporučené dávkování macy
Přidejte 1-3 čajové lžičky (5-10 g) denně do vody, koktejlů, kaší, čokolády, dezertů, nebo jiných pokrmů. Upozornění: nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Upozornění: Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nejedná se o lék. Není náhradou pestré stravy. Výrobek není vhodný pro děti do 3 let věku. Těhotné a kojící ženy musí konzultovat užívání s odborníkem. Nevhodné pro osoby alergické (přecitlivělé) na některou z látek ve složení produktu. Nezapomínejte, že zdravý způsob života a vyvážená strava zajišťují správnou funkci organismu a zachování dobré kondice.
Složení
100 % *Maca prášek černý (Lepidium meyenii).
*produkt ekologického zemědělství.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1503 kJ / 359 kcal |
Tuky | 2,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | < 1,0 g |
Sacharidy | 67,0 g |
z toho cukry | 32,0 g |
Vláknina | 6,5 g |
Bílkoviny | 13,5 g |
Sůl | 0,05 g |
Země původu
Peru (mimo EU)
Skladování
Skladujte v suchu, chladu a temnu.
Obal vždy dobře uzavřete. Ukládejte mimo dosah dětí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.