Popis
lesní med medovicový
V teplých letních dnech sbírají včely medovici z lesních stromů, kterou ve svém úlu přemění na tmavý, voňavý med. V souladu s německou vyhláškou o medu je med odstřeďován šetrně a bez zahřívání a následně je stáčet do lahví ve svém přirozeném stavu. Silný, tmavý lesní med chutná méně sladce a přirozeně zůstává dlouho tekutý.
Složení
100% med medovicový (lesní)
Skladování
Uchovejte v chladu, temnu a suchu. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Med opět ztekutíme pomalým zahříváním, nejlépe ve vodní lázni do 45°C. Krystalizace není na závadu a není důvodem pro reklamaci, naopak je známkou kvality.
Proč med krystalizuje
Med je zjednodušeně řečeno živá potravina. Tato směs látek se stále proměňuje a navzájem na sebe reaguje, a to hned při prvním kontaktu včely s medovicí či nektarem. Říká se se tomu zrání medu. Zrání medu probíhá nepřetržitě během jeho uložení v plástech a pokračuje po medobraní i ve sklenici. Med medovicový obsahuje méně pylových zrn než květový med, proto krystalizuje pomaleji.
Nezávisle na původu (medovicový nebo květový) by měl ale každý med zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, mohl být proces zrání medu nějak (např. přehřátím) zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách.
Upozornění
Nevhodný pro děti do 12 měsíců.
Země původu
Německo
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.