Popis
Nepražené pekanové ořechy
Naše pekanové oříšky jsou čistě přírodní, neprošly pražením, ani nejsou solené. Mají výbornou máslovou chuť. Připomínají sladší jemnou verzi vlašských ořechů.
O původu pekanů
Ořechovec pekanový je mohutný strom, který se rozšířil z původní Severní a části jižní Ameriky i do jižní Afriky, Austrálie, Číny, Francie, Izraele, Španělska a řady dalších zemí. Roste až do neuvěřitelných 50 metrů a kmen může mít průměr i 2 metry. Plod tvoří slupka, která mění postupně barvu ze zelené na hnědou. Při dozrání plodu se slupka otevírá. Pod slupkou je skořápka, ve které je semínko. To známe jako pekanový oříšek. Z jednoho stromu lze v říjnu sklidit okolo 200 – 450 kg plodů. Ořechovec pekanový se pěstuje ve stovkách různých kultivarů. Jednotlivé stromy se pak ve výsledku liší i chutí a množstvím oleje v pekanových oříšcích a v řadě dalších vlastností.
Co obsahují pekanové ořechy?
Ze 70% tvoří oříšky tuk a jde o nejvyšší procento ze všech oříšků. Tuky tvoří zejména nenasycené mastné kyseliny, včetně omega 3 a 6. Tyto nenasycené mastné kyseliny mají prokázané pozitivní účinky na zdraví člověka. 10% pak tvoří bílkoviny a dalších 10% vláknina, která je důležitá pro správné zažívání. Jsou bohaté na provitamín A, B1, B5, B9. Jsou zásobárnou draslíku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mangan i zinek. Najdeme v nich i antioxidanty. Pro příznivý účinek na zdraví stačí konzumovat hrst oříšků denně.
Použití
Pekanové oříšky můžete použít do slaných i sladkých receptů. Ráno si je nezapomeňte přimíchat do obilninové kaše. Nezapomeňte na ně ani při pečení domácího müsli a RAW tyčinek. Ozdobte jimi zákusky, ořechové dorty či nákypy. V létě se osvěžte vynikající domácí zmrzlinou, posypanou pekanovými oříšky. Dodají i zajímavou chuť salátům a pomazánkám. Na lehkou večeři si třeba připravte zeleninový salát s pekanovými oříšky a kozím sýrem. Anebo je vytáhněte z obalu a vychutnejte si je jen tak samotné.
Recept - Pletence s pekanovými ořechy
Připravte si: 1 listové těsto, jablečnou marmeládu, pekanové ořechy, javorový sirup, 1 vejce
Jak na to: Vyválejte těsto a vykrojte ho na části asi 15 x 13 cm. Prostřední část potřete marmeládou, okraje pak nařízněte na proužky. Ty pokládejte přes sebe na prostřední část. Spojením vám vznikne mřížka. Pletence dejte na pečící papír, potřete rozšlehaným vajíčkem a dle chuti ozdobte pekanovými oříšky. Pečte na 160°C dozlatova. Hotové ještě lehce pokapejte javorovým sirupem. A teď si je vychutnejte u odpolední kávičky.
Průměrné nutriční informace na 100 g produktu :
Energetická hodnota: | 2970 kJ/721 kcal |
Tuky (g): | 72,0g |
z toho nasycené mastné kyseliny (g): | 6,2g |
Sacharidy (g): | 4,3g |
z toho cukry (g): | 4,0g |
Bílkoviny (g): | 9,2g |
Sůl (g): | 0g |
Složení
Jádra pekanových ořechů 100%
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Země původu
USA
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %
Úprava | Natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.