Popis
Loupané Pistácie - jádra
Pistácie jsou svou výraznou chutí jednou z nejoblíbenějších pochutin na svačinu nebo jako přísada do pečení. V minulosti patřily dokonce mezi výsadní potravinu vysoce postavených panovníků. V dnešní době patří mezi největší producenty pistácií na světě USA spolu s Íránem. To, že je pistácie něčím výjimečným, dokazuje například i fakt, že je tradicí je dávat darem na oslavu Čínského Nového roku jako symbol zdraví a štěstí.
Více než polovinu tvoří oleje, z 20% bílkoviny a asi z 15% cukry (zejména pak vláknina). Jako u ostatních oříšku, tak většina tuků jsou nenasycené mastné kyseliny. V těchto zelených oříšcích najdete také spoustu minerálů. V hlavním zastoupení je to železo a měď, dále pak fosfor, draslík, mangan, zinek, selen, hořčík a vápník. Pistácie jsou rovněž bohaté na vitamíny A, skupinu B, vit. E i antioxidanty.
POUŽITÍ loupaných pistácií
Chuť pistácií je tak dobrá, že jsou jednou z nejoblíbenějších přísad při přípravě široké škály pokrmů. Jenže komu by se chtělo trávit čas loupáním pistáciových slupek, když může být hotovo mnohem rychleji? Pokud si zakoupíte pistácie již loupané, v mžiku můžete dětem nachystat zdravou domácí zmrzlinu, upéct výtečný koláč nebo si udělat salát a ozvláštnit ho pistáciemi, syrovými nebo opraženými.
Složení
Jádra pistácií 100%
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2332 kJ / 557 kcal |
Tuky | 44,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 5,4 g |
Sacharidy | 28,0 g |
z toho cukry | 7,6 g |
Bílkoviny | 21,0 g |
Sůl | 0 g |
Země původu
Írán / USA
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Úprava | natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.