Popis
Nomina ovesná kaše
Instantní kaše představují moderní a zdravý způsob výživy. A teď – proč vlastně oves? Oves obsahuje rozpustnou vlákninu, což je druh sacharidů se schopností zadržovat vodu. Ta pak mastí a změkčuje trávící trakt. Pravidelnou konzumací ovsa v jakékoli formě lze dosáhnout velmi dobrých výsledků mimo jiné i při prevenci a léčbě arteriosklerózy a hypertenze. Ovesnou kaši si můžeš dochutit podle svých vlastních představ. Ovesná kaše na sladko je vynikající zejména s následujícími ingrediencemi:
- ořechy
- čokoláda
- med nebo marmeláda
- všechny druhy ovoce
Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní ovesnou kaši.
BUĎ CHYTROLÍN
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš ovesnou cereální kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si zapamatuješ aspoň něco málo o tom, co je to oves a jaké jsou jeho vlastnosti.
Oves je obilovina s vysokou energetickou a nutriční hodnotou. Má vysoký obsah biologicky hodnotných bílkovin, vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, příznivé složení sacharidů a vysoký obsah rozpustné vlákniny. Obsah bílkovin se pohybuje mezi 14–21 %. Skladba aminokyselin je velmi vyvážená s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro stavbu kostí a svalů. Jako ostatní obiloviny obsahuje složité, velmi kvalitní cukry, které se vstřebávají velmi pomalu a podle potřeb organizmu. Nezpůsobuje tedy obezitu, ale naopak zvyšuje energetickou výkonnost.
Oves je také bohatým zdrojem nestravitelné a stravitelné vlákniny. Díky tomu má velmi příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Oves se obecně doporučuje při stavech vyčerpání a nervové slabosti, v rekonvalescenci, při vysokém krevním tlaku a pro úpravu trávení. Je také výborný pro diabetiky, stabilizuje krevní cukr. Oves je i dobrým zdrojem minerálních látek a vitaminů. Výrazně vyšší než u ostatních obilnin je obsah hořčíku, železa, zinku a manganu.
Příprava
Do teplého mléka či vody vmícháme cereální kaši Nomina, až docílíme požadované hustoty. Necháme 2–3 minuty odstát.
Složení
60% oves, 40% kukuřičná krupice
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1 560 kJ/369 kcal; tuky: 4 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g; sacharidy: 68 g; z toho cukry: 1 g; vláknina: 6,4 g; bílkoviny: 12 g; sůl: 0,02 g.
Skladování
Skladujte v suchu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.