• 1 z 2
 

Chipotle prášek 10 g

 

Prášek z uzených chilli papriček Chipotle. Papričky jsou vyuzené, nepřidáváme umělá aromata! Pálivost: cca 10 000 SHU.

PALM, VEGAN, GLUTEN, GMO

Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do
7.12.2020
49 Kč / ks
43 Kč bez DPH
   
Značka The ChilliDoctor
Kategorie Mleté chilli
 

Chipotle prášek

Posuňte svá jídla na zcela novou úroveň. Tahle aromatická lahůdka se o to postará. Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!

Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.

Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.

Chipotle prášek

O uzených chipotle

Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší. Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso. Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a bylo využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.

Až donedávna byly tyto uzené papričky dostupné převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku. Jejich popularita však rostla i v zahraničí, především v USA a Kanadě. Výroba a zpracování Jalapeño papriček se tak začalo rozšiřovat i do severních oblastí Mexika, aby mohl být lépe zásobován jihozápad Spojených států.

Chipotle v kuchyni

Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.

Země původu

Mexico


  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE