Popis
Slovenská dýňová semínka pražená solená
Dýně i její semínka obsahují řadu živin, minerálů i vitamínů. Na 100g semínek připadá neuvěřitelných 30g bílkovin, což je více než třeba v kuřecím mase. Semena jsou plná zinku, vápníku, železa, fosforu, manganu, mědi, selenu i draslíku. Jsou také zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin a kyseliny listové. Patří také mezi největší zdroje tryptofanu, což je pro člověka důležitá aminokyselina. Obsahují i velký zástup vitamínů – A, E, D a sk. B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15).
co jste možná nevěděli
Dýni Vám jistě nemusíme představovat, ačkoliv bychom byli rádi, abyste po přečtení tohoto článku věděli, že je velice prospěšná i jinak, než jen jako strašidelná svítící dekorace na zahradu při svátku Halloween. Pochází ze střední Ameriky a nálezy semen z doby až 5000 let př. n. l. svědčí o tom, že se jedná o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. Dýně může být velice užitečnou součástí našeho jídelníčku, stejně tak ale i její semena.
Složení
Dýňová semínka 98%, sůl 1,5%, rostlinný řepkový olej 0,5%
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2325 kJ / 561 kcal |
Tuky | 44,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 7,5 g |
Sacharidy | 11,2 g |
z toho cukry | 1,3 g |
Bílkoviny | 33,1 g |
Sůl | 1,5 g |
Země původu
Slovensko
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.