Popis
konjac mouka (Glucomannan)
Konjaková moučka je vynikající dietní potravinou. Na rozdíl od ostatních mouk obsahuje totiž naprosté minimum sacharidů, neobsahuje tuk, škrob ani lepek. Konjak mouka má nízký glykemický index a je téměř bez kalorií. Je tak vhodná při redukci hmotnosti, pro diabetiky, vegany, při Paleo i Low Carb stravování nebo při Dukanově dietě. Celkově mouka Konjac podporuje trávení, metabolismus, zasytí a napomáhá snižování cholesterolu.
Co je to konjak?
Konjac (čteme ″koňak″) mouka nebo také Glucomannan je typ mouky, která je velmi hojně využívána v asijských zemích. Vyrábí se ze sušené hlízy rostlinky Amorphophallus konjac. Výhodou této mouky je její vysoká absorpce tekutin, pokrmy tak zahustí i za použití velmi malého množství.
Za touto její schopností stojí vysoký obsah vlákniny. Jedná se o pektinový typ rozpustné vlákniny - glucomannan, která se právě v konjaku nachází. Konjak se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, v lokalitách mimo civilizaci a díky tomu není rostlina toxikována nebezpečnými látkami.
Největší výhody konjakové moučky
- téměř bez sacharidů
- neobsahuje lepek, škrob ani tuk
- má nízký glykemický index (téměř bez kalorií)
- vhodná pro vegany, celiaky i diabetiky
- vhodná při Low Carb a Paleo stravování
Použití konjakové mouky
Jak jsme již zmínili, Konjac mouka je vhodná zejména na zahušťování. Ať už jde o omáčku, polévku, guláš nebo pudink. Na zahuštění 700 ml pokrmu vám postačí 2 – 3g konjac moučky rozmíchané v malém množství studené tekutiny. Při přípravě pudinku vám na 500ml vystačí 5g konjac mouky. Využít lze ale mouku také na pečení, používá se ale v daleko menším množství, spíše jako obohacení o vlákninu.
Konjac mouka využijete také při přípravě asijských nudlí. Celé 100g balení mouky vystačí na zahuštění 25 – 30 l tekutin, takže vám vydrží opravdu dlouho.
Jak se vyrábějí konjakové shirataki těstoviny
Konjak moučku je potřeba rozpustit v roztoku s hydroxidem vápenatým (E526), který má funkci srážedla. V případě výroby shirataki nudlí se směs před úplným sražením protlačí přes několik malých 2-3 mm otvorů. Z nudlí vzniká tzv. bílý vodopád. Z tohoto důvodu se těstoviny nazývají shirataki, což v překladu znamená bílý vodopád (shira – bílá, taki – vodopád).
Složení
100% konjacová moučka vyrobená z kořene rostliny Konjac (Zmijovec indický - Amorphophallus konjac), oxid siřičitý.
Alergeny: oxid siřičitý.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 732 kJ / 175 kcal |
Tuky | <0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | <0,5 g |
Sacharidy | 0,1 g |
z toho cukry | <0,5 g |
Vláknina | 95,0 g |
Bílkoviny | 1,14 g |
Sůl | <0,01 g |
Skladování
Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením. Vždy skladujte mimo dosah dětí!
Upozornění
Konjaková mouka velmi rychle dokáže absorbovat velké množství tekutin. Jídlo obsahující konjak by mělo být kompletně připravené tak, aby konjaková mouka už nemohla vstřebávat další vodu. Je zakázáno mouku konzumovat samotnou, hrozí nebezpečí udušení! Konzumovat lze pouze po rozpuštění ve studené vodě.
Nadměrná konzumace může způsobit nadýmání a to zejména u lidí, kteří nejsou zvyklí na vyšší příjem vlákniny. Není vhodná do potravin pro kojence a malých dětí. Je zakázáno přidávat konjakovou mouku do cukrovinek typu želé.
Země původu
Německo
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.