Popis
Mák modrý z české republiky
Jako malé děti jsme při procházce kolem červeně zbarvených polí trhaly květy vlčího máku a z těch potom tvořili makové panenky. Jaké bylo zklamání, když nejenže naše panenka vypadala úplně jinak, než ta pohádková, ale ani motýl Emanuel se neobjevil. Mák modrý ovšem nezískáváme z vlčího máku, nýbrž z máku setého. Pravda, příběh o makové panence a Emanuelovi je v tomto případě nepoužitelný, ale alespoň vám zkusíme přiblížit, jak široce lze mák modrý využít.
S mákem jako takovým je spojena celá slovanská kultura, jen se zamyslete – znáte někoho s příjmením Mák, Makoš, Makovička nebo Makovský? Mnoho z vás jistě žije v obcích s makovými názvy – Makov nebo Makovec. A co takhle přísloví – „Je toho jako máku“?
Použití máku v kuchyni
Klasické použití máku je jistě notoricky známé – švestkové knedlíky s mákem, makové koláče, záviny, šišky s mákem, škubánky, makové buchty, frgály, mletý mák třeba jako posyp na vdolky nebo domácí housky a rohlíky. Pojďme ale vyzkoušet i něco jiného – co takhle například makovou kaši? Jeden díl mletého máku, jeden díl bulguru, rozinky, sůl, voda a povařit. Nic těžkého, a velice chutné!
Jak připravit makové mléko?
Vylouhujte cca sto gramů modrého máku v jednom litru vody po dobu čtyř až osmi hodin, následně rozmixujte a přeceďte. Mléko dochuťte dle potřeby – medem, banány nebo jiným čerstvým ovocem. Důležité je mléko déle neskladovat, určitě ho konzumujte čerstvé. A ptáte se, proč byste měli makové mléko pít? Jedná se o skvělou náhradu kravského mléka, kterou si jednoduše připravíte sami doma, takže pokud nekonzumujete živočišné výrobky, makové mléko je pro vás skvělým řešením.
Nakonec dodáme jednu zajímavost, je v obecném povědomí, že nezralé makovice máku setého jsou zdrojem drogy opia, což je rostlinná látka s obsahem morfinu. V mnoha zemích především Latinské Ameriky je pěstování máku setého zakázáno právě z tohoto důvodu.
Složení
Semena máku modrého
Alergeny: výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sezamu a lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2198 kJ / 525 kcal |
Tuky | 41,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,5 g |
Sacharidy | 28,1 g |
z toho cukry | 3,0 g |
Bílkoviny | 18,0 g |
Vláknina | 19,5 g |
Sůl | 0,07 g |
Země původu
Česká republika
Skladování
Skladujte v suchu, temnu a chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.