O pohankovém mlýnu Šmajstrla

Šmajstrla Pohankový mlýn

logo šmajstrlaPoctivé řemeslo a řádné zpracování jsou hlavními dvěma devízami tradičního českého mlýna Šmajstrla, kde se již po generace věnují jedné z nejzdravějších plodin, pohance. Mlýn se nachází ve Frenštátě pod Radhoštěm a jejich tradice sahá až do roku 1861.

Jejich mechanický způsob zpracování této plodiny je léty prověřený a nanejvýš šetrný tak, aby byly ponechány všechny výživné látky a minerály, kvůli kterým pohanku jíme. Nezpracovanou pohanku vykupují od farmářů vyčištěnou, ale nevyloupanou, protože právě tím se zabývají až ve mlýně. Tuzemské pěstitelství a produkce pohanky, a dalších obilovin, patří k českým zemím neodmyslitelně od nepaměti.

Nejstarší mlýny na našem území byly ještě poháněny silou dobytka. Takovým mlýnům se říkalo mlýny tažné. Významným vývojovým milníkem bylo využívání větrné, či vodní síly k pohonu mohutného mlýnského kola. Na našem území jsou nejběžnější právě ty vodní. Dodnes se jich ještě pár dochovalo, včetně Šmajstrly, a Vy je můžete navštívit - další třeba v Rožnově pod Radhoštěm.