Popis
Sušená Papaya Bez přidaného cukru a SO2
Papája jsou plodem byliny, která je ovšem velká v každém směru. Do tropických oblastí se nejspíše dostala ze Střední Ameriky a Mexika. Vypadá jako palma a může být vysoká i 10m! Na vrcholu Papáji obecné rostou až 75cm dlouhé žlutozelené listy. Velikost i tvar je různá, záleží na vypěstované odrůdě. Plody připomínají dýni nebo lilek, váží od 0,5 do 10 kg a mohou mít až 50cm. Nicméně na trh se dováží asi 2kg plody. Tvar může být oválný, hruškovitý nebo zúženého kužele. Ke sladké oranžové až grepově zbarvené dužině se dostanete přes silnou slupku. Nedozrálý plod ji má zelenou, zralý je pak žlutý. Dužina obsahuje velké množství semen, které jsou obalena sladkokyselým rosolem. Samotná semena jsou ostrá a hořká.
Papája obsahuje zejména vodu, vlákninu a cukry. Je bohatá na draslík, vitamín C, B5, provitamín A, kyselinu listovou a antioxidanty. Obsahující enzym papain podporuje trávení, jelikož pomáhá štěpit bílkoviny. Papaya chutná jako ananasový meloun s medovým nádechem, sladce voní po meruňkách a texturou je podobná máslu. Naše sušené kousky Papáje nemají žádný přidaný cukr navíc, nejsou sířené a pochází z Thajska.
Využití sušené Papáji
- Upečte si domácí exotické müsli s papájou a dalšími druhy sušeného ovoce.
- Připravte si osvěžující smoothie, které s papájou získá slaďoučkou chuť. Nebo rovnou připravte smoothie mističku. Husté smoothie posypete ovocem, (nezapomeňte na papáju), oříšky a třeba müsli a máte výživnou a chuťovou bombu!
- Na snídani se perfektně hodí ovesná kaše doplněná papájou a oříšky.
- Na svačinku si třeba dopřejte bílý jogurt s papájou a troškou kokosu.
- Papáju můžete využít i do dezertů a koláčů.
- No a samozřejmě jí můžete sníst rovnou z pytlíku.
Složení
100% papaya plátky
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1549 kJ / 370 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 93,0 g |
z toho cukry | 42,0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Země původu
Thajsko
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.