Popis
Nesolené a nepražené Pistácie z íránu - Ahmad Aghaei
Přírodní pistáciové oříšky jsou delikatesa sama o sobě. Naše íránské pistácie patří k největším svého druhu. Odrůda Ahmad Aghaei je druhou nejdelší v Íránu. Tady se dělí oříšky na kulaté, dlouhé a jumbo. Rozhodně tu máme, co dočinění s opravdu extra třídou mezi pistáciemi. Naše pistácie jsou nepražené a nesolené. Vychutnejte si dokonalou přírodní chuť.
Pistáciové oříšky jsou navíc velmi zdravé a výživné. Pokud po nich sáhnete namísto chipsů, nebo nezdravých křupek, určitě neuděláte chybu. Obsahují bílkoviny, sacharidy i zdravé oleje. Hrst oříšků je schopná pokrýt téměř denní dávku důležitých minerálů, vitamínů a stopových prvků. Pokud vám není cizí zdravý životní styl, přírodní pistácie by rozhodně neměly chybět ve vaší kuchyni.
POUŽITÍ pistácií
Pistácie natural chutnají skvěle jako malá svačinka. Pokud ale máte zrovna trochu času, dá se s těmito zelenými oříšky doslova kouzlit. Nevěříte? Z pistácie vytvoříte výbornou snídaňovou směs, výživnou kaši, luxusní zmrzlinu a sladké dezerty. Vyrobíte z ní dokonalé pesto, nebo dodá delikátní chuť oblíbené italské klobáse zvané Mortadella. Raw receptů z pistácie jsou tucty, stačí si vybrat ten, který vám padne do oka. A nenechte se mýlit, oříšky se hodí do slané i sladké kuchyně.
Co jste možná nevěděli
Pistáciové ořechy jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů na světě. Hned za USA, která je největším distributorem je největším pěstitelem právě Írán. Pistácie je tady téměř všudypřítomná. Patří k historii, kultuře a životu každého íránce.
Bohatá a výrazná chuť je poznávacím znamením smějících se oříšků, jak se zde pistáciím přezdívá. Írán má rozmanitější odrůdy pistácií než zmíněné USA. Jádra ve skořápkách jsou větší, protože se rostlinám ve zdejších podmínkách daří jednoduše lépe. To se odráží na naprosto dokonalém tvaru, chuti i barvě.
Jak se pěstují pistácie
Pistácie rostou na stromech na menších a větších plantážích. Strom rodí první plody až po 20 letech od vysazení. Pistáciovník nemá rád chlad. Vyžaduje v teplo a sucho, což mu Írán dokonale poskytuje.
Stromky se udržují zastřihované kvůli jednodušší sklizni. Ta probíhá buď manuálně, nebo na větších plantážích strojově. Větvičky se obsypou červeno-žlutými plody šípkovitého tvaru. Zralé plody jsou zbarvené až do fialova. To je čas, kdy se začnou plody sklízet. Jeden stromek vyplodí během dvou let až 50 kg oříšků.
Složení
Jádra pistácií ve skořápce 100%
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2563 kJ / 619 kcal |
Tuky | 52,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10,0 g |
Sacharidy | 16,0 g |
z toho cukry | 3,4 g |
Bílkoviny | 20,2 g |
Sůl | 0,09 g |
Země původu
Írán
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Úprava | natural |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.