Popis
pistácie natural z usa
Pistácie jsou nejoblíbenějšími oříšky nejen v USA. S oblibou loupou skořápky oříšků jejich milovníci z celého světa. Nejvýznamnějším světovým distributorem je právě USA. Existuje mnoho odrůd. Americké normy pro třídění nerozlišují pouze velikost a tvar ořechu, ale něco mnohem důležitějšího. Obchodní třída označuje, kolik jader na unci může mýt nějaký defekt. Třídíme tak oříšky od těch TOP na: US Fancy, US Extra No. 1, US No.1 a US Select.
Dle velikosti rozlišujeme od největšího ořechu kategorie: Colossal, Extra Large, Large, Medium a Small. Ovšem v první řadě nás zajímá spíše chuť a ta je excelentní právě díky přírodnímu dozrání a přirozenému otevření skořápky. Mechanicky otvírané pistácie bývají menší, levnější a pro fajnšmekry rozpoznatelně méně chutné.
Pistáciové oříšky mají vysokou nutriční hodnotu a jsou výborným zdrojem proteinů, sacharidů, uhlohydrátů a zdravých tuků. Nalezneme v nich hodnotné vitamíny, antioxidanty a minerální látky. Doporučuje se jíst hrst pistácií denně jako přírodní zdroj hořčíku, draslíku a železa. Malý pytlíček pistácií vás dokáže spolehlivě energeticky nakopnout, když vám dochází síly během dne.
POUŽITÍ pistácií
Potěší jako vynikající svačinka kdykoli během dne. Přírodní pistácie můžete přidat do snídaňové oříškové směsi nebo do kaše. Vyrobíte z nich úžasné domácí tyčinky nebo čokoládu. Skvěle poslouží jako posyp na zdobení salátů, nebo sladkých dezertů.
Vyzkoušejte si třeba oříšky nasypat na pečenou rybu nebo polévkový krém. Uvidíte, že váš oběd dostane úplně nový rozměr. Čerstvě rozemleté pistácie skvěle chutnají jako máslo, pesto, dip, nebo pasta. Ať už vaříte na sladko nebo naslano, oblíbené zelené oříšky z vás udělají mistra kuchyně.
Co jete možná nevěděli
Pistácie je košatý strom, který není příliš náročný na pěstování. Pistáciovník má rád teplo a sucho. Vlhko a kyselá půda mu nesvědčí. Strom pistácie roste kolem 300 let. Díky mohutným silným kořenům, které mohou dorůstat až 5 m pod zem, se strom dokáže udržet i na extrémně suchých místech. Ve volné přírodě mohou mít stromy pistácie až 10 m výšky. Na plantážích jsou zastřihovány kvůli sklizni do výšky 2 m.
Složení
100% jádra pistácií ve skořápce
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2332 kJ / 557 kcal |
Tuky | 44,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 5,4 g |
Sacharidy | 28,0 g |
z toho cukry | 7,6 g |
Vláknina | 10,3 |
Bílkoviny | 21,0 g |
Sůl | 0,01 g |
Země původu
USA
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Úprava | natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.