Popis
BIO Červená Quinoa
Quinou můžete znát také pod názvem merlík chilský. Jde o jednoletou bylinu, která má okolo 1 – 2 metrů. Merlík plodí nažku, která je ukrytá v květech a obsahuje semínko. To je malé jen 1 – 2,6 mm a tvarem připomíná čočku. Nejčastěji můžete v obchodech narazit na semínka bílá, červená, černá a hnědá. Lidé quinou využívají už přes 5000 let. Dodnes se pěstuje v Andách, Bolívii, Peru a Chile, ale třeba i zde v Evropě.
Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.
chuť červené quinoy
Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.
Použití
S quinou v kuchyni zvládnete připravit spousty slaných i sladkých pokrmů. Třeba lahodnou kaši na snídani. Zeleninové i ovocné saláty budou s quinou chuťově nepřekonatelné. Ke kávě přátelům nabídněte dezert s quinou, na druhý den už nic nezbude. Děti si zamilují váš quinoa pudink a jiný už chtít nebudou! Místo brambor a rýže použijte jako přílohu výživnou a zdravou quinou. Naplňte s ní zeleninu, přidejte jí do polévky, vytvořte z ní placičky.
Příprava
Příprava červené quinoy vám nezabere spoustu času a je to velmi jednoduché. I když se quinoa čistí, mohou na ní zůstat saponiny, takže by mohla chutnat hořce. Proto se doporučuje ji několikrát propláchnout vroucí vodou nebo ji alespoň na 10 min. namočit, slít a znovu zalít. 1 hrnek quinoy zalijte 2 hrnky vody. Quinoe stačí 15 – 20 minutové vaření. Hotová bude nadýchaná a příjemně křupat.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1435 kJ / 343 kcal |
Tuky | 5,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 60,8 g |
z toho cukry | 0,5 g |
Vláknina | 7,0 g |
Bílkoviny | 13,8 g |
Sůl | 0,02 g |
Složení
Quinoa červená* (Merlík chilský).
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Země původu
Peru / Bolívie
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.