• 1 z 2
 

Quinoa bílá

 

Quinoa přirozeně neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro celiaky. Těší se stále vzrůstající popularitě v českých kuchyních jelikož její uplatnění je velice široké. Je ideální přílohou tam, kde jste doposud používali bílou rýži, bulgur nebo kuskus. Věděli jste, že NASA tuto plodinu zařadila na seznam potravin, kterou astronauti konzumují při pobytu ve vesmíru?

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 62 Kč / ks
od 54 Kč / ks bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Obiloviny
Zvolte variantu
Quinoa bílá Merlík chilský Množství: 500 g Skladem
Můžeme doručit do: 24.10.2019
62 Kč / ks
54 Kč bez DPH
   
Quinoa bílá Merlík chilský Množství: 1000 g Skladem
Můžeme doručit do: 24.10.2019
109 Kč / ks
95 Kč bez DPH
   
 

Bílá Quinoa

Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu, většina z nich je schopná vyrůst i tam, kde se běžné obilniny neuchytí.

Quinoa bílá

Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.

druhy quinoy

Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta.  Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkusenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.

Jak se quinoa používá?

Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku. Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.

Příprava a chuť

Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.

Výživové údaje na 100 g
Energie 1611 kJ / 382 kcal
Tuky 6,1 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 0,7 g
Sacharidy 64,2 g
    z toho cukry g
Vláknina 7,0 g
Bílkoviny 14,1 g
Sůl g

Quinoa bílá sáčekSložení

Merlík chilský (Quinoa)

Země původu

Španělsko, Bolívie, Indie

Skladování

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Quinoa bílá Merlík chilský Quinoa bílá Merlík chilský
5
BZ Avatar autora | 22.6.2019
Velmi
Quinoa bílá Merlík chilský Quinoa bílá Merlík chilský
5
J Avatar autora | 22.6.2019
Výborná quinoa!
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE