Quinoa bílá

 

Quinoa přirozeně neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro celiaky. Těší se stále vzrůstající popularitě v českých kuchyních jelikož její uplatnění je velice široké. Je ideální přílohou tam, kde jste doposud používali bílou rýži, bulgur nebo kuskus.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 62 Kč / ks
od 55 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Obiloviny
Zvolte variantu
Quinoa bílá Vital Country Množství: 500 g Skladem
Můžeme doručit do: 6.3.2024
62 Kč / ks
55 Kč bez DPH
   
Quinoa bílá Vital Country Množství: 1000 g Skladem
Můžeme doručit do: 6.3.2024
115 Kč / ks
103 Kč bez DPH
   
 

Bílá Quinoa

Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Věděli jste, že NASA tuto plodinu zařadila na seznam potravin, kterou astronauti konzumují při pobytu ve vesmíru?

Quinoa bílá - z boku

Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů.

Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.

druhy quinoy

Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta.  Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkušenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou.

Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta.

Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.

Jak se quinoa používá?

Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku.

Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.

Příprava a chuť

Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.

Výživové údaje na 100 g
Energie 1611 kJ / 382 kcal
Tuky 6,1 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 0,7 g
Sacharidy 64,2 g
    z toho cukry g
Vláknina 7,0 g
Bílkoviny 14,1 g
Sůl g

Složení

Merlík chilský (Quinoa)

Skladování

Skladujte v suchu, nevystavujte přímému slunečnímu záření.

Země původu

Španělsko, Bolívie, Paraguay


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
JB Avatar autora | 3.12.2020
Tato quinoa je více celozrnná.Má oříškovo-houbové aroma ,snese o něco více soli než jiná quinoa a pro mně osobně je velmi dobrá.Beneš.
5
BZ Avatar autora | 22.6.2019
Velmi
5
J Avatar autora | 22.6.2019
Výborná quinoa!