• 1 z 2
 

Quinoa červená

Neohodnoceno
 

Quinoa červená je přirozeně bezlepková obilovina a vyniká zemitou chutí, ve které můžeme cítit tóny ořechů i ovoce. Skvěle se hodí jako příloha tam, kde jste doposud používali rýži nebo kuskus. Ideální je jak pro celiaky, tak pro vegany a všechny příznivce zdravé stravy, neboť je skvělým zdrojem bílkovin. Quinoa nenadýmá a pro trávení nepředstavuje výraznou námahu.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 77 Kč / ks
od 67 Kč / ks bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Obiloviny
Zvolte variantu
Quinoa červená Množství: 500 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 20.6.2019
77 Kč / ks
67 Kč bez DPH
   
Quinoa červená Množství: 1000 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 20.6.2019
147 Kč / ks
128 Kč bez DPH
   
 

Červená Quinoa

Quinou můžete znát také pod názvem merlík chilský. Jde o jednoletou bylinu, která má okolo 1 – 2 metrů. Merlík plodí nažku, která je ukrytá v květech a obsahuje semínko. To je malé jen 1 – 2,6 mm a tvarem připomíná čočku. Nejčastěji můžete v obchodech narazit na semínka bílá, červená, černá a hnědá. Lidé quinou využívají už přes 5000 let. Dodnes se pěstuje v Andách, Bolívii, Peru a Chile, ale třeba i zde v Evropě.

Quinoa červená 1000g

Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek. 

chuť červené quinoy

Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější. Quinou lze konzumovat v jakémkoliv množství, stejně jako jiné obiloviny. Její výhodou je právě přirozená bezlepkovost.

Použití

S quinou v kuchyni zvládnete připravit spousty slaných i sladkých pokrmů. Třeba lahodnou kaši na snídani. Zeleninové i ovocné saláty budou s quinou chuťově nepřekonatelné. Ke kávě přátelům nabídněte dezert s quinou, na druhý den už nic nezbude. Děti si zamilují váš quinoa pudink a jiný už chtít nebudou! Místo brambor a rýže použijte jako přílohu výživnou a zdravou quinou. Naplňte s ní zeleninu, přidejte jí do polévky, vytvořte z ní placičky. Quinoa je prostě úžasná a v kuchyni se jen tak neztratí.

Příprava

Příprava quinoy vám nezabere spoustu času a je to velmi jednoduché. I když se quinoa čistí, mohou na ní zůstat saponiny, takže by mohla chutnat hořce. Proto se doporučuje ji několikrát propláchnout vroucí vodou nebo ji alespoň na 10 min. namočit, slít a znovu zalít. 1 hrnek quinoy zalijte 2 hrnky vody. Quinoe stačí 15 – 20 minutové vaření. Hotová bude nadýchaná a příjemně křupat.

Recept - Podzimní quinoa

Na 4 porce si připravte: 250g červené quinoy, půlku dýně Hokkaido, 1 lilek, 2 cibule, 1 velkou mrkev, 1 pastyňák, 5 stroužků česneku
koření: šalvěj, tymián, olivový olej balzamikový ocet, sůl, pepř, indickou směs koření (masala nebo kari)

Jak na to: Dýni očistěte, zbavte semínek a nakrájejte ji na větší kostky. To samé udělejte i s lilkem. Cibuli nakrájejte na klínky, mrkev a pastyňák na proužky, česnek na hrubé plátky. Předehřejte si troubu na 180°C. Pekáč vyložte pečícím papírem a vložte do něj suroviny. Zalijte olejem, zakápněte octem a dochuťte kořením. Pečte 35 minut a občas promíchejte. Posledních 5 minut nastavte troubu na funkci gril. Mezitím co se vám zelenina bude péct, připravte si quinou. Propláchněte a dejte vařit do vroucí vody s půl lžičkou soli na 15 minut. Hrnec odstavte, pod pokličku dejte papírovou utěrku a nechte 5 minut dojít. Pak quinou prohrábněte vidličkou. Hotovou zeleninu smíchejte s quinoou, dochuťte dle potřeby a už si jen vychutnejte tuto podzimní lahůdku.

Quinoa červená 1000gSložení

Quinoa červená (Merlík chilský).

Země původu

Peru

Skladování

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE