Popis
Sezamový olej lisovaný za studena
Sezamový olej je získáván ze semen sezamu a to v tomto případě metodou lisování za studena. Tímto způsobem dochází k uchování velké většiny všech vitamínů a minerálů, ovšem výtěžnost je relativně nízká. Sezamový olej je zdrojem omega-6 mastných kyselin a také mono-nenasycených mastných kyselin. Pokud jste milovníci thajské a čínské kuchyně, koupí sezamového oleje jistě neuděláte nic špatně. Naopak – v tomto případě by měl sezamový zdravý olej být bezpochyby ve Vaší kuchyňské poličce. Pokud máte rádi smažené nebo fritované jídlo, se sezamovým olejem také nešlápnete vedle – při přípravě pak hotový pokrm získá skvělou kořeněnou chuť sezamu.
Použití sezamového oleje
Olej můžete používat jako koření vůbec – do omáček, na těstoviny nebo do salátových zálivek. Taková marináda z něj pak změní Vaší letní grilovačku ve skvělý gurmánský zážitek. A pro milovníky obilných kaší je sezamový olej také skvělým pomocníkem, ať už jako dochucovadlo nebo jako základ. Využití oleje ale nekončí v kuchyni – jako řada těchto zdravých olejů má totiž využití i v kosmetice. Aplikací trošky oleje na pokožku můžete dosáhnout jejího pomalejšího stárnutí, udržíte si pleť hebkou a vláčnou. Bez pochyby každý touží také po jemných a lesklých vlasech – i toho můžete pravidelnou aplikací masky ze sezamového oleje dosáhnout. A podle všeho prý masáže sezamovým oleje snižují stres a nervozitu – až budete mít před důležitou zkouškou, můžete tento účinek vyzkoušet.
A na závěr malá zajímavost – sezamový olej je nejstarším olejem a kořením vůbec. Sezam byl první rostlinou, která byla takto zpracovávána a z něj lisovaný olej má stabilní chuť i skvělé aroma.
SLOŽENÍ
100% rostlinný olej získaný ze semen sezamu
KOUŘOVÝ BOD
177°C (teplá i studená kuchyně)
SKLADOVÁNÍ
Trvanlivost oleje je po otevření cca 3 měsíců, uchovávejte v chladu a chraňte před světlem.
Vlastnosti | Za studena lisovaný |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.