Popis
Houževnatec jedlý - Shiitake
Shiitake je po žampionech nejpěstovanější houbou a je považována za velkou lahůdku. Je oblíbená pro vynikající chuť a výrazné aroma. Obsahuje řadu živin, má v sobě esenciální aminokyseliny, minerály i vitamíny. Díky obsahu bílkovin a konzistenci podobné masu je velmi oblíbená u veganů a vegetariánů jako náhrada za maso.

Jednou shiitake poduste a přidejte do zeleninového salátu, zvláště je vynikající v kombinaci s rajčaty, hlávkovým salátem nebo zelím. Podruhé je třeba obalte a osmažte. V létě si zas připravte směs oleje, česneku, citrónové šťávy a soli, potřete směsí shiitake a hurá s nimi na gril, s přáteli se budete olizovat až za ušima.
Nakombinujte shiitake s různou zeleninou, tofu, sójou, ale i s masem. Přidat shiitake můžete i do polévek, skvěle doplní i těstoviny, rýži či bulgur. Nebo z shiitake uvařte lahodnou omáčku, která bude vynikající jak k masu, tak i k sóji.
Použití
Důkladně omyjeme a namočíme do studené vody cca na 1 hodinu. Před dalším použitím necháme 10 minut přejít varem při teplotě 90°C. Přidáváme do zeleninových salátů, polévek, omáček a k masu.
Složení
Houževnatec jedlý (Lentinus edodes), konzervant: oxid siřičitý
| Výživové údaje na 100 g | |
| Energie | 1059 kJ / 264 kcal |
| Tuky | 2,2 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 0,8 g |
| Sacharidy | 23,0 g |
| z toho cukry | <0,5 g |
| Bílkoviny | 18,0 g |
| Sůl | 0,03 g |
Upozornění: nevhodné k přímé spotřebě! Ze zdravotního hlediska nesmí houba přijít v revitalizovaném stavu do kontaktu s jinou potravinou.
Skladování
Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Země původu
Vietnam / Čína
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
