Popis
bio Skořice pravá cejlonská kůra
Možná si myslíte, že vaše skořice, kterou máte doma vám úplně stačí. Asi netušíte, že s největší pravděpodobností používáte celý život skořici nepravou. Cinnamomum cassia neboli Skořice Čínská je považována za tu nesprávnou. Navzdory tomu je právě tento druh nejvíce rozšířený.
Překvapí vás, jak velké rozdíly mezi sebou tyto dvě odrůdy skořice mají. Cinnamomum verrum je Skořice pravá, cejlonská. Ta má velmi příznivé účinky na lidské zdraví. Proto je taky po staletí používána v indické tradiční přírodní medicíně zvané Ayurveda. Cejlonská skořice má nejen hluboce harmonizující účinky na náš organismus, ale také úplně jinak chutná.
Hlavním rozdílem je, že Čínská skořice obsahuje vysoké množství alkaloidu kumarinu, který naopak našemu tělu nesvědčí. Zatěžuje například ledviny a játra. Proto je v jejím užívání lepší to moc nepřehánět. Celá kůra se liší také vzhledově. Čínská skořice je tvrdá, hrubá a má tmavou barvu. Její chuť je výraznější. Cejlonská je tenká jako papír, je měkká a má zajímavější jemnější chuť.
V Ayurvédě se používá pro své antioxidační schopnosti, podporuje kardiovaskulární funkce a přispívá k normálnímu fungování respiračního systému. Ovlivňuje hladinu cholesterolu, trávení a podporuje chuť k jídlu. Pokud ji nežvýkáte jako domorodci, určitě si kupte zubní pastu se skořicí, protože má velmi kladný vliv na zuby, sliznice a dásně.
Čaj ze skořice má úžasné zahřívací schopnosti. To oceníte třeba při chřipce a nachlazení. Nálev se doporučuje pít i při problémech s močovými cestami. Z kůry si můžete udělat nálev, koupel, tinkturu, nebo se dá použít i jako vykuřovadlo. Skořicová koupel je velmi příjemná nejen v zimním období.
použití pravé cejlonské skořice
Nasládlá chuť a vůně dodává koláčům a dalším moučníkům příjemně kořeněné aroma. Skořice bude chutnat vždy dokonale s jablky a ořechy. Je vynikající do ranní kaše, cereálií, štrůdlu, ale i kompotu a marmelád. Vánoční svařák si lze bez ní jen stěží představit. Používá se do pálenek, likérů a punčů.
Pokud jste nikdy nepřidali špetku skořice do rajské omáčky, určitě to vyzkoušejte. Dodá jí výjimečné aroma a chuť. Jaké překvapení je pro nás Evropany, že je skořice vynikajícím kořením do slaných a masitých jídel. Výborná a velmi oblíbená je kombinace skořice a česneku. Touto kombinací se dochucují pokrmy z kuřecího masa a ryb.
Složení
100% skořice pravá cejlonská – celá kůra (Cinnamomum zeylanicum)*.
*Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování
Skladujte v suchu, temnu a chladu.
Nevystavujte přímému slunečnímu záření nebo zdroji tepla.
Země původu
Srí Lanka (mimo EU)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.