• 1 z 2
 

Cizrna

Neohodnoceno
 

Cizrna, nebo také přezdívaná římský hrách je velice výživná, ale také chutná luštěnina. Má delikátní oříškovou chuť a hodí e zejména jako příloha. Zkuste k cizrně přidat pár bylinek, himalájskou sůl, lněný olej lisovaný za studena a lžíci slunečnicových semínek. Je to jednoduché a chutná příloha se může dávat na talíř.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 35 Kč / ks
od 30 Kč / ks bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Luštěniny
Zvolte variantu
Cizrna 500g Množství: 500 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 27.5.2019
35 Kč / ks
30 Kč bez DPH
   
Cizrna 500g Množství: 1000 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 27.5.2019
65 Kč / ks
57 Kč bez DPH
   
 

Cizrna Kabuli

Už jste ochutnali cizrnu neboli římský hrách? Bývá považována za nejlepší z luštěnin. Uvařená cizrna má mnohostranné využití. Je vhodná jak do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek anebo jemného pyré. Cizrna je plodina, která se pěstuje především v arabských zemích, ale v Evropě je známá již od středověku. O skvělé chuti cizrny svědčí také to, že se kdysi pražila a přidávala do kávy, údajně kvůli lepší pěně.

Cizrna kabuli

Příprava cizrny

Příprava není nijak složitá, ale spíše časově náročná. Pokud však vydržíte, můžete celé své rodině naservírovat výtečný a velmi zdravý pokrm, který si jistě všichni oblíbí. Před samotným vařením je nutné cizrnu namočit na 6 - 12 hodin. Tento postup jistě znáte, jelikož se běžně praktikuje i u dalších luštěnin. Daleko lepší možností je však nechat ji 1 - 2 dny naklíčit, aby se zrno tzv. oživilo. Tímto naklíčením se následně po vaření velmi zlepší její chuť i její stravitelnost. Pro vaši představu, ideálním množstvím na přípravu pomazánky je 200 g cizrny v suchém stavu.

Další postup je stejný jako u každé jiné luštěniny, po dvou dnech v teple, kdy cizrna bobtná a klíčí, vodu slijete a odstraníte tmavé kuličky. Takto připravenou cizrnu už jen dáte vařit a to do měkka alespoň jednu hodinu. Uvařenou cizrnu scedíte a můžete použít při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.

Je všeobecně známo, že luštěniny nadýmají. Tomuto problému lze však předcházet a to tím, že ji vaříte s pomocí bylinek jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček. Nejvíc nadýmavých látek je v luštěninách obsaženo ve slupkách, proto je výhodné slupky odstranit.

Cizrna římský hráchPoužití cizrny

Mezi tradiční cizrnové pochoutky patří známá pomazánka “hummus” a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Vaši fantazii se meze nekladou, proto se nebojte a s cizrnou experimentujte. Můžete ji přidat do salátů, polévek a zeleninovým směsím, které se hodí k těstovinám.

Složení

Sušená cizrna 7 mm

Skladování

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti nejvýše do 70%

Země původu

Argentina


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE