Popis
VYPECKOVANÉ Datle SAYER Bez přidaného cukru a SO2
Sladké datle rostou na stromě s názvem datlovník pravý. Datle Sayer se pěstují v Íránu už přes 5000 let. Subtropické podnebí je nepříznivé pro většinu rostlin. Ale datlovníku se tu nesmírně daří. Datle Sayer se v Íránu pěstují především v provinciích Khuzestan.
Datle jsou až ze 70% tvořeny cukrem, takže jsou výborným zdrojem okamžité energie. A i přesto nezvyšují hladinu cukru v krvi. K životu moc vláhy nepotřebují, takže ani obsah vody v datlích není nijak vysoký. Dále obsahují také draslík, vápník, chlór, železo, zinek, fosfor či selen. Jsou bohaté na vit. A, a také obsahují celou řadu vitamínů B.
Jaké jsou datle Sayer
Naše čerstvé datle odrůdy Sayer pochází z Íránu. Řadí se mezi ty nejkvalitnější. Od ostatních druhů datlí se hlavně liší obsahem vody, která je nejnižší (méně než 15%). Proto jsou i datle Sayer polosuché a méně šťavnaté. Neztrácejí ovšem nic na své sladké chuti. A zároveň vydrží i rok uskladněné a ani se nemusí při přepravě mrazit. Bývají jantarově až červenohnědě zbarvené. Dlouhé jsou jen 3 – 5 cm. Mohou být jak oválné, tak mít i tvar zešikmeného obdélníku. Chutí připomínají karamel.
Použití
Jelikož jsou datle Sayer sušší, skvěle se hodí do domácího müsli, k výrobě sladkých tyčinek anebo sušenek. Osladit si s nimi můžete ovšem i smoothies. Vločková, pohanková nebo jáhlová kaše ke snídani? S datlemi to bude sladká, ale přitom zdravá snídaně! Přihoďte si je spolu s dalším ovocem do bílého jogurtu. Na tom si zaručeně pochutnají i ti nejmenší! Připravujete pohoštění? Překvapte netradiční spojením datlí s kozím sýrem a medem. Nebo datle obalte ve slanině a budete mít vynikající jednohubky. Ať už datle připravíte na sladko či naslano, zaručeně si pochutnáte.
Kaše z ovesných vloček s datlemi
Na 1 porci si připravte: 1 kelímek mléka, půl kelímku ovesných vloček, 4 ks datlí Sayer, hrst mandlí, špetku mleté skořice, 1 lžička javorového sirupu.
Jak na to: do rendlíku nalijte kelímek s mlékem. Mléko může být živočišného původu nebo rostlinného. Záleží na vás. Přidejte nasekané datle, které kaši výborně a jemně osladí. Vsypte ovesné vločky a vařte na mírném ohni, dokud kaše nezhoustne. Hlavně pozor, kaše při chladnutí tuhne, tak ji nevařte příliš dlouho. Kaši naservírujte do misky, ozdobte mletou skořicí, mandlemi a pokapejte javorovým sirupem.
Průměrné nutriční informace na 100 g produktu :
Energetická hodnota: | 1181 kJ/282 kcal |
Tuky (g): | 0,4g |
z toho nasycené mastné kyseliny (g): | 0,1g |
Sacharidy (g): | 75,3g |
z toho cukry (g): | 64,0g |
Bílkoviny (g): | 2,5g |
Sůl (g): | 0,04g |
Složení
100% datle, *vypeckované (odrůda Sayer)
*Upozornění: občas některá datle pecku obsahuje, proto dbejte při konzumaci zvýšené opatrnosti.
Země původu
Írán
Skladování
Skladujte v temnu, chladu a suchu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.