Fazole mungo

 

Fazolky mungo tak trochu připomínají malé olivy. Jejich příjemná chuť je však spíše podobná čerstvému mladému hrášku. Nejlépe chutnají naklíčené. Také jsou velice dobře. Jsou vhodné do salátů, pomazánek, polévek a asijské kuchyně.

GMO, VEGAN

od 49 Kč / ks
od 43 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Luštěniny
Zvolte variantu
Fazole mungo Vital Country Množství: 500 g Skladem
Můžeme doručit do: 12.8.2022
49 Kč / ks
43 Kč bez DPH
   
Fazole mungo Vital Country Množství: 1000 g Skladem
Můžeme doručit do: 12.8.2022
87 Kč / ks
76 Kč bez DPH
   
 

Zelená fazole mungo

O fazolích mungo by se dalo říct, že jsou malé, ale šikovné. Tato nejmenší fazole vůbec je velice zdravá a chutná, a je tak těžké si ji nezamilovat. U nás se fazole mungo žádné zvláštní oblibě netěší, jen málokdo o nich vůbec slyšel. Vězte však, že tato luštěnina, známá také jako "zelená sója", je používána v mnoha pokrmech v zemích jihovýchodní Asie – zejména pak v Číně a v Thajsku. Přitom její původ hledejme před mnoha tisíci lety v Indii, kde se již tou dobou vědělo o pozitivních vlivech fazolí mungo. Překvapivě mezi největší producenty této luštěniny patří také Austrálie.

Fazole mungo - mungo

Fazole mungo, která chutí výrazně připomíná hrášek, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Zejména se jedná o výborný zdroj bílkovin a vlákniny, díky čemuž stačí i jejich malé množství k dostatečnému zasycení. Tak jako u většiny luštěnin, i u fazolí mungo platí, že po naklíčení se podíl zdraví prospěšných látek ještě zvyšuje.

Použití fazolí mungo v kuchyni

Nejzdravějším způsobem je neoloupané fazolky nechat přes noc namočené ve vodě, a následně je nechat několik dní ve vlhku naklíčit. Naklíčené fazole poté můžete jíst syrové – stačí hrstka denně – nebo přidat fazole mungo do různých asijských pokrmů či zeleninových salátů. Není náhoda, že fazole mungo byly hojně využívány již ve starověké Číně a Indii.

Další tip pro klíčení

Fazolky Mungo je možné nechat naklíčit v obyčejné, dobře vymyté PET láhvi (idelálně o obsahu 2l). Do spodní části láhve vytvoříme asi 10 - 15 drobných otvorů pro odtok vody. Odšroubujte víčko z láhve a nasypte do ní hrst propláchnutých fazolek. Poté proplachujte nejméně 3x denně. Tím dosáhnete ideální vlhkosti což bude mít za výsledek to, že se po 5 - 7 dnech v láhvi vytvoří zelené klíčky. Ty je možné konzumovat přímo, nebo je přidat do salátů, polévek a jiných jídel, do kterých vám budou klíčky chuťově zapadat.

Návod k přípravě

Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a namočte na 10-12 hodin. Poté vařte v nové vodě, dokud nebudou fazolky měkké na skus (40-60 minut). Nemícháme. Pěnu při vaření sbíráme. Upozorníme vás, že při věření mungo fazolí je vhodné solit až na konec – vařením v osolené vodě by ztvrdly a vy byste si na nich pak akorát tak vylámali zuby.

Složení

Fazole mungo. Obsahuje alergen lepek.

Výživové údaje na 100 g
Energie 1453 kJ / 342 kcal
Tuky 1,2 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 57,0 g
    z toho cukry 1,2 g
Bílkoviny 23,0 g
Sůl 0,3 g

Skladování

Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Země původu

Argentina


 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
VH Avatar autora | 5.4.2021
Super, fazolky jsou v sáčku se “zipem” , klíčí docela rychle, klíčky ke konzomaci cca za 3 dny od založení na misku. Chuť jedinečná a skvělá.