Popis
Jasmínová rýže z Thajska
Jasmínová rýže vypěstována v Thajsku se vyznačuje svou vysokou kvalitou. Ale mimo tuto zem se rýži daří také v Kambodži, Laosu a Vietnamu. Svůj název získala pro svou typickou vůni po jasmínu.
Obecně obsahuje rýže asi 70% sacharidů, jednoduchých cukrů obsahuje ovšem málo. Je také zdrojem bílkovin. Naproti tomu tuk neobsahuje téměř žádný. Z vitamínů je rýže dobrým zdrojem vit. E a sk. B. Konzumací rýže získáte mimo jiné i draslík, hořčík, sodík a zinek. Naše jasmínová rýže pochází ze samotného domova – Thajska.
rozdíl mezi jasmínovou rýží a rýží basmati
Rýže jasmínová nebo rýže basmati? My vám prozradíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito druhy rýže. Již pohledem zjistíme, že jasmínová rýže má tenčí a kratší zrno než je tomu u rýže basmati. Při vaření vydává jasmínová rýže jemné květinové aroma připomínající vůni jasmínových květů. Právě po jasmínu dostala tato rýže svůj název.
Jasmínová rýže po uvaření lepí na rozdíl od rýže basmati. Jasmínová rýže se využívá zejména v asijské kuchyni a s rýží basmati se setkáme nejčastěji v kuchyni indické.
Příprava jasmínové rýže
Jasmínovou rýži je potřeba propláchnout a poté v hrnci zalít vodou. Jeden hrnek rýže zalijte 2 hrnky vody. Vodu stačí mírně osolit a přivést k varu. Poté se vaří bez pokličky na mírné teplotě, aby voda jen probublávala. Takto vařte 15 minut a poté ještě nechte pod pokličkou dojít. Před podáváním ji nezapomeňte promíchat.
Složení
100% jasmínová rýže.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1501 kJ / 359 kcal |
Tuky | < 0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | < 0,5 g |
Sacharidy | 79,0 g |
z toho cukry | < 0,5 g |
Bílkoviny | 8,0 g |
Vláknina | 4,0 g |
Sůl | < 0,1 g |
Země původu
Thajsko
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.