Jáhly

Neohodnoceno
 

Jáhly mají vysokou nutriční hodnotu a jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, proto jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií. Staročeský stůl se bez jáhel neobešel, avšak postupem času byly z českých stolů vytlačeny rýží, bramborami a těstovinami. Přitom zmíněné suroviny nenabízejí mnohdy ani polovinu toho, co mohou poskytnout zdravím nabité jáhly. Jejich výhodou je také jejich lehká stravitelnost.

VEGAN, GMO, GLUTEN

 

od 27 Kč / ks
od 23 Kč / ks bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Obiloviny
Zvolte variantu
Jáhly 500g Množství: 500 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 20.6.2019
27 Kč / ks
23 Kč bez DPH
   
Jáhly 500g Množství: 1000 g Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do: 20.6.2019
47 Kč / ks
41 Kč bez DPH
   
 

Jáhly - loupané proso

Když se řekne jáhly, mnohým se vybaví nepříliš chutná zdravá jídla, která byli nuceni pojídat doma či ve škole. Ovšem jáhly ani zdaleka nejsou pouze tou nepopulární potravinou. Správně upravené jáhly v sobě kloubí skvělou obilnou chuť s mnoha zdraví prospěšnými látkami, navíc jejich úpravu zvládne doslova každý.

Jáhly - proso

Mnozí ani nevědí, co to ty jáhly vlastně jsou. Pak vězte, že se jedná o surovinu, která se vyrábí loupáním prosa. Jde o malé žluté kuličky, které mají v průměru maximálně 1 mm. Jeden čas byly jáhly takřka vytlačeny jinými podobnými produkty, v poslední době ovšem zažívají velký comeback. Již neplatí, že jáhly jsou krmivem pro ptáky a dobytek – jde o moderní potravinu, která nesmí chybět v žádné zdravé kuchyni. Přitom jáhly znali už naši prapradědečkové z Asie – zejména Číny a Indie, a také z Ruska. Odtud se v rámci stěhování národů dostaly jáhly až k nám do Evropy. Zajímavostí bezesporu je, že slovo jáhly má svůj původ v praslovanštině, jak vzniklo se ovšem neví.

použití

Klasikou je sladká jáhlová kaše – uvařte jáhly, přidejte ořechy, sušené ovoce a pokud ho máte rádi, tak i mák, promíchejte a servírujte. Z jáhel se dá vykouzlit také řada slaných jídel, kupříkladu se dají použít jako příloha k masovým pokrmům zastoupí rýži i brambory. Stačí jáhly podusit na cibulce nebo zapéct s česnekem, a získáte tak originální přílohu, která vašemu tělu zaručeně prospěje. Zkuste tedy jáhly přidat i do svého jídelníčku. Brzy si je zamilujete.

Návod k přípravě

Jáhly propláchněte minimálně 2x horkou vodou (zbaví se tak nahořklé, natrpklé chuti). Poté vařte ve dvojnásobném množství studené vody cca 15 - 20 minut. Pokud chcete, aby zůstala semínka vcelku, tak je po propláchnutí a odkapání opatrně opražte.

Složení

Loupané proso.

Může obsahovat stopy lepku.

Skladování

Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Země původu

Ukrajina


 

Podobné produkty

     
  • Momentálně nedostupné
    Jáhly mají vysokou nutriční hodnotu a jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, proto jsou vhodné i pro osoby...

    38 Kč / ks
    Značka: Country Life
Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE