Popis
BIO kokosová mouka
Kokosová mouka se získává usušením, vylisováním a umletím kokosové dužiny. Tím se v ní zachovají hodnotné živiny. Zbavuje se většiny vody i tuku, a tak má odlišnou vůni i chuť oproti známějšímu strouhanému kokosu.
Většinu kokosové mouky tvoří vláknina (okolo 60%), takže na dlouho dobu zasytí a pozvolna zvyšuje hladinu krevního cukru. Zároveň je lehce stravitelná. Kokosová mouka je rovněž bohatá na vitamíny i minerální látky. Najdete v ní vitamíny B1, B2, B6, E i C. Z minerálů obsahuje zejména hořčík, mangan, vápník, železo a draslík. Obsahuje i zdravé nenasycené mastné kyseliny.
Použití
Kokosovou moukou můžete nahradit zcela nebo částečně mouku klasickou pšeničnou nebo ořechovou. A stačí jí dokonce méně. Obecně platí, že místo 1 hrnku mouky stačí 1/4 hrnku mouky kokosové. Také nemusíte použít tolik cukru, kokosová mouka je sama o sobě sladká. Naopak díky jejím vlastnostem musíte použít stejné nebo větší množství tekutin. Rovněž se doporučuje přidat do receptu 1 vejce navíc, aby těsto nebylo suché.
Z kokosové mouky upečete výborné muffiny, kokosové sušenky, koláče, buchty i kokosové lívanečky. Můžete ji také použít na zahuštění omáček či polévky. Výborně se tak hodí do thajské či asijské kuchyně. Nebojte se ji přisypat do smoothies, jogurtu i koktejlů.
Chléb z kokosové mouky
Na jeden bochník si připravte 6 vajec, půl hrnku roztopeného kokosového oleje, 1 lžíci medu, 3/4 hrnku kokosové mouky, 2 lžíce prášku Aroowroot (kořenový škrob), 1/2 čajové lžičky himalájské soli, 1 lžička kypřícího prášu z vinného kamene
Jak na to: předehřejte troubu na 350°C. V míse rozmixujte vejce, olej a med, dokud nebude směs spojená. Přidejte mouku, kypřící prášek, Aroowroot prášek a sůl. Mixujte do hladka, aby v těstě nebyly hrudky. Nechte těsto 5 minut stát. Vložte do formy na chléb (asi 19 x 9 x 5 cm). Průběh pečení sledujte pomocí špejle. Pečte, dokud kůrka nezhnědne a špejli nevytáhnete z těsta suchou. Doba pečení je cca 35 – 40 minut.
Složení
100% *kokosová mouka. *produkt ekologického zemědělství.
Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1499 kJ / 358 kcal |
Tuky | 16,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 8,0 g |
Sacharidy | 17,0 g |
z toho cukry | 8,0 g |
Vláknina | 9,9 g |
Bílkoviny | 18,0 g |
Sůl | 0,14 g |
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Země původu
Srí Lanka / Filipíny (mimo EU)
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.