Popis
původ mandlí
Strom s velkými krásnými bílými až červenými květy, z něhož se získávají známé mandle, se nazývá Mandloň obecná. Mandle se získávají z peckovice, která je ukrytá v chlupatých zelených plodech. Skvělou chuť mandlí ocenili už ve starověkém Egyptě. Mandle jsou také obestřeny řadou pověr a rituálů. Mandloně nejspíše původně pocházejí ze Severní Afriky a Asie. Nicméně také rostly na Balkáně a ve střední Asii. V Evropě si na nich lidé pochutnali díky Římanům, kteří je přivezli z Řecka. Nyní se hlavně pěstují v Kalifornii a jihozápadních zemích Evropy (Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko). Z 30 druhů mandlí patří mezi nejznámější druhy Mission, Nonpareil, Californie, Carmel a Valecia.
Ač jsou mandle drobné oříšky, tak obsahují velkou zásobu živin, minerálů, stopových prvků i vitamínů. Jejich hlavní složkou je tuk a zejména jde o nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro zdraví člověka prospěšné. Významným zástupcem je kys. linolová, která je nepostradatelná pro nervovou soustavu. Obsahují také bílkoviny (ve 30g je jich 6g) a množství vlákniny. Najdeme v nich velký obsah vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku i železa. A také stopové prvky jako zinek, měď, selen a mangan. Z vitamínů obsahují vit. B1, B2, B6 a vit. E. Slupka obsahuje navíc také antioxidanty. Mandle se tak řadí právem mezi superpotraviny a doporučuje se sníst hrst mandlí denně.
Použití
Uzené mandle se hodí jen tak sníst na posezení u knížky, filmu či se sklenicí vína. Pánové si je mohou vychutnat s pivem třeba u fotbalového zápasu. Také s nimi můžete vytvořit zajímavou směs, když je smícháte s dalšími ořechy. Najemno je nasekejte a přidejte třeba do pomazánky nebo zeleninového salátu. S uzenými mandlemi to budou pochoutky. Uzené mandle si jistě velmi oblíbíte.
Složení
Jádra sladkých loupaných mandlí, bramborový škrob, sůl, kouřové aroma (maltodextrin, E341, aromatická složka)
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2665 kJ / 645 kcal |
Tuky | 56,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,9 g |
Sacharidy | 5,4 g |
z toho cukry | 4,0 g |
Vláknina | 11,5 g |
Bílkoviny | 24,2 g |
Sůl | 1,4 g |
Země původu
USA / Španělsko, praženo v České republice
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.