Popis
Sušená mochyně peruánská Bez přidaného cukru a SO2
O málokteré rostlině se dá říct, že je jako vystřižená z pohádky. Zejména mnohé zdravé plodiny byste na první pohled nepoznali, většina pohledných květin zase není určená ke spotřebě. Pak ovšem existují rostliny jako mochyně peruánská. Že vám toto jméno nic neříká? Není se čemu divit. Mochyně peruánská roste zejména v Jižní Americe, zejména v oblastech Kolumbie, Venezuely, Peru a Bolívie. Odtud se poté rozšířila i do jiných částí světa, kde roste volně.
Mochyně peruánská je typická svými plody, třešněmi. A právě tyto třešně jsou v některých oblastech hojně konzumovány i používány při vaření. Ostatně plody bývají někdy označovány jako „třešeň Inků“. V našich podmínkách působí poněkud exoticky, můžete ji tedy využít jako ozdobu svátečních pokrmů – jednohubek, salátů i masitých pokrmů. Vyrábí se z nich marmelády a suší se na rozinky.
Použití mochyně v kuchyni
Sušená mochyně se poté hodí zejména na přímou konzumaci či dochucování jídel. Její chuť je naprosto jedinečná – šťavnatá a plná, sladkokyselá, rovněž i lehce pikantní. Přidejte si několik kousků do jogurtu nebo do müsli a získáte rychlou a vydatnou snídani. Lze z ní dělat sladké a lahodné nápoje, hodí se jako dozdobení dezertů a specialit.
Plody jsou vhodné do
- ovocných a ořechových směsích
- smoothies, müsli, jogurtů, kaší
- k přímé konzumaci
- omáček a salátů
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1426 kJ / 338 kcal |
Tuky | 3,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 58,6 g |
z toho cukry | 31,4 g |
Bílkoviny | 9,9 g |
Sůl | 0 g |
Složení
Celé sušené plody Mochyně peruánské 100% (Physalis)
Země původu
Kolumbie / Peru
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.