Popis
Mořské řasy Kombu
Mořské řasy potřebují k růstu opravdu čisté prostředí. Díky tomu si můžete být jisti, že konzumací získáte jen zdraví prospěšné živiny. Vitamínů, a zejména minerálů, najdete v řasách daleko více než v běžné zelenině. Zejména jsou bohaté na vápník a jód. Krom toho obsahují řasy i vlákninu, bílkoviny, tuky i sacharidy. Usušené řasy Kombu mají tmavě zelenou barvu a bílý povlak u nich není na závadu. Jedná se o kyselinu glutaminovou. Znáte ten pocit, když máte nutkání sníst jídlo do posledního drobečku? Tak za to může tato látka. Na rozdíl však od různých nekvalitních dochucovadel máte jistotu, že váš pokrm bude vynikající díky přírodní chuti řas.
Využívat benefitů řasy Kombu mohou celiaci, vegani, vegetariáni i příznivci RAW stravování. Řasu Kombu, stejně jako jiné druhy, doporučujeme používat pravidelně v menším množství. Využít můžete nálev po jejich uvaření, nadrtit je a použít jako koření nebo přímo do pokrmů.
Použití
Možností je celá řada. Vyzkoušejte asijské pokrmy jako Miso polévku či Nori Dragon, kde se Kombu používá. Kombu můžete použít ale do různých polévek, kde dobře poslouží místo umělých dochucovadel. Přidat ji můžete do obilninových pokrmů i zeleninových salátů. Na ozdobu na namazané pečivo. Nebo pro rychlejší uvaření a lepší stravitelnost luštěnin.
Příprava
Před samotným použitím Kombu je potřeba ji zpracovat. Opláchněte ji a namočte, nejlépe přes noc, ale pokud zapomenete, stačí jí i 30 minut. Vodu pak můžete dále použít, nevylévejte ji tedy. Řasu pak nechte vařit do změknutí, asi hodinku. Pokud ji budete vařit přímo v nějakém pokrmu, doporučujeme si ji i tak zvlášť předvařit. Delší vaření přímo v pokrmu způsobí, že chuť Kombu zcela přehluší ostatní chutě surovin. Do polévky ji tak přidejte až na posledních 10 minut vaření. Pokud z Kombu chcete koření, jednoduše ji nadrťte na prášek.
Složení
Mořské řasy Kombu
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 7,1 kJ / 2 kcal |
Tuky | 0,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Sacharidy | 0,2 g |
z toho cukry | 0,1 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | 0,02 g |
Skladování
Skladujte v suchu. Nevystavujte přímému slunečnímu záření.
Země původu
Japonsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.