• 1 z 2
 

Sklenice na klíčení 700 ml

 

Nakličovací sklenice je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si doma připravit během několika dní chutné a nutričně bohaté klíčky.

Dostupnost Momentálně nedostupné
359 Kč / ks
297 Kč bez DPH
Značka Zdravý den
Kategorie Semínka na klíčení
Položka byla vyprodána...
 

nakličovací sklenice

Nakličovací sklenice Zdravý den je vyrobena ze zdravotně bezpečného skla. Má speciální šroubovací víčko opatřené síťkou z nerezové oceli, kovový stojánek pro umístění sklenice víčkem dolů a keramický podstavec pro zachycení přebytečné vody, která ze sklenice odkapává po promývání semen. Sítko na víčku sklenice zajišťuje rostlinám dostatečný přísun vzduchu.

Použité materiály a zaoblený tvar sklenice s velkým hrdlem umožňují její snadné mytí. Díky elegantnímu designu bude nakličovací sklenice Zdravý den účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně.

co lze klíčít?

Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin, vyjma semen řeřichy a rukoly*. Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná. Používejte semena na klíčení v BIO kvalitě.

Návod na klíčení

První den: vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalijte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny: semena je potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizně hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech nakličovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce 1–2 týdny při teplotě do 12°C, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchněte vodou.

*Specifika klíčení lepivých semen např. řeřichy nebo rukoly: některá semena při namáčení vytváří lepkavý gel. Při jejich klíčení vynechejte fázi namáčení, semena rovnou rozložte na nakličovací misku a opatrně zalejte menším množstvím vody. Vodu necháte protéci. Pak již semena nezaléváte, pouze rosíte pomocí rozprašovače. Semena nesmí v průběhu klíčení vyschnout, je potřeba je rosit častěji, přibližně 5-6x denně během prvních 3-4 dnů, později 2-3x denně.

Použití naklíčených výhonků

Hotové klíčky lze přidávat do salátů (zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových), zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžete jíst jen tak samostatně. Použít je můžete i na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů.

země původu

Itálie


 

Vlastnosti BIO

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: