Čiroková mouka

Neohodnoceno
 

Čiroková mouka je velmi univerzální, neboť jí můžete nahradit skoro dvě třetiny klasické mouky, aniž by byl původní recept jakkoliv ovlivněn. Je tedy vhodná na sladké i slané pečení. Čiroková mouka je přirozeně bezlepková s vysokým podílem kvalitních bílkovin. Je tmavší než ostatní mouky, proto se příliš nehodí do světlého pečiva.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 35 Kč / ks
od 30 Kč / ks bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Mouky
Zvolte variantu
Čiroková mouka Množství: 500 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 28.5.2019
35 Kč / ks
30 Kč bez DPH
   
Čiroková mouka Množství: 1000 g Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do: 28.5.2019
65 Kč / ks
57 Kč bez DPH
   
 

Čiroková mouka

Že jste o čiroku nikdy neslyšeli a zní vám jako moderní chorvatská nadávka? Pak vězte, že se zemí na Jadranu nemá čirok vůbec nic společného, jedná se totiž o obilninu. Konkrétně o jednu z nejstarších obilnin, které lidstvo ve své historii poznalo – jeho kořeny spadají až do starověkého Egypta. Čirok je rod rostlin z čeledi lipnicovitých, který je pěstován jako obilnina a využíván k výrobě čirokové mouky, a také k technickým účelům i pro využití jako krmivo pro hospodářská zvířata. Hojně využíván začal být již v období neolitu, tedy mladší době kamenné, kdy byl čirok domestikován. Stalo se tomu na Dálném východě.

Čiroku je někdy přezdíváno „velbloud mezi rostlinami“. Jeho největšími producenty jsou suverénně Spojené státy americké, se ztrátou druhá je Nigérie následována Indií, Mexikem a Súdánem. V USA je ovšem používán hlavně pro krmné a jiné účely, k největším konzumentům se tedy neřadí. První v této oblasti je Indie, druhá Nigérie, třetí Súdán, ve kterém je rovněž spotřebována takřka nejvíce čiroku na hlavu – 77 kilogramů ročně. Lepší je pouze Burkina Faso, jejíž průměrný obyvatel sní 86 kg čiroku ročně.

Čiroková moukaPoužití

Čiroková mouka je přirozeně bezlepková, čehož rádi využívají nejenom celiaci. Lze jí nahradit skoro dvě třetiny klasické mouky, aniž by byl původní recept jakkoliv ovlivněn. Tato mouka je tmavší než ostatní mouky, proto se příliš nehodí do světlého pečiva.

Pokud byste chtěli mouku využít v nějakém tradičním receptu, zkuste třeba chléb naan – indický chléb. Na jeho výrobu potřebujete 200 gramů čirokové mouky, jeden větší smetanový jogurt, necelou lžičku prášku do pečiva, po čajové lžíci máku, římského kmínu a koriandru, a také 2 polévkové lžíce oleje, takřka jakéhokoliv. Vše kromě oleje smíchejte v misce, přidejte sůl podle chuti, a vytvořte těsto. Po pěti minutách na odpočinutí si olejem pomažte ruce a z těsta tvarujte placičky o průměru asi 8 cm. Ty poté vhoďte na pár minut na suchou pánev, a podávejte k indickým, arabským i africkým jídlům.

Skladování

Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.


 

Podobné produkty

     
  • Skladem (> 3)
    Mimo jiné i tato kaše od společnosti Nominal je přirozeně bezlepková. Kaše Nomina skvěle chutnají, ale také jsou přímo nabité výživnými látkami pro lidský...

    40 Kč / ks
    Značka: Nominal
  • Skladem (> 3)
    Mimo jiné i tato kaše od společnosti Nominal je přirozeně bezlepková. Kaše Nomina skvěle chutnají, ale také jsou přímo nabité výživnými látkami pro lidský...

    45 Kč / ks
    Značka: Nominal
Druh mouky Ostatní
Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Jaké cookie používáme najdete ZDE