Popis
kakaová hmota - 100% čokoláda
Vzpomeňte si na ten skvělý pocit, který máte, když se vám čokoláda rozplývá na jazyku. Proč si tento zážitek neprohloubit ještě víc? Zkuste si doma vyrobit kvalitní hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu, nebudete věřit, jak je to jednoduché!
Nejen, že je domácí výroba čokolády zábava, ale také může být váš výrobek skvělým dárkem! Kvalitní čokoláda navíc obsahuje velké množství antioxidantů.
KAKAOVÁ HMOTA JE VHODNÁ PRO
- přípravu zdravých snídaní (nastrouhejte do müsli, jogurtů)
- výrobu vysoce kvalitních domácích čokolád
- pro vaření a pečení
- kosmetické účely
Co je Kakaová hmota?
Kakaová hmota = 100% hořká čokoláda. Kakaová hmota vzniká při mletí kakaových bobů v kakaových mlýnech, obsahuje až 54% kakaového másla. Kakaová hmota je základní složkou pro výrobu kvalitní čokolády. Podíl kakaové hmoty je u čokolád uváděn v procentech. Čím více procent kakaové hmoty čokoláda obsahuje, tím více bude hořká.
Do mléčných a bílých čokolád je kromě cukru přidáváno také sušené mléko. Obecně platí, že čím více kakaové hmoty čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější (záleží především na kvalitě kakaových bobů, ze kterých je kakaová hmota umleta a také na způsobu pražení).
Jak využít kakaovou hmotu?
Díky tomu, že v přirozené formě v sobě kakaová hmota obsahuje i malé tmavé částečky ze semen kakaových bobů, její funkce se dá rozšířit i do sféry kosmetické – dá se použít například jako peeling. Dále je možné hýčkat se kakaovou péčí v podobě extra čokoládového mýdla do koupele nebo někomu věnovat sladký polibek po aplikaci čokoládového balzámu na rty.
Pro krásnější pokožku lze kakaovou hmotu použít i jako ingredienci pro výrobu tuhých tělových olejů, či tělových másel a krémů. Surovinu takové kvality a využití ocení zajisté každý, nebojte se experimentovat a vyzkoušejte vlastní výrobky z čokolády!
Výroba domácí čokolády
Hořká čokoláda
Vše, co budete potřebovat je kakaová hmota a kakaové máslo. Čím více kakaového másla čokoláda obsahuje, tím je jemnější a tekutější. Přidání kakaového másla navíc není nezbytné, protože již samotná kakaová hmota kakaové máslo obsahuje. Doporučujeme experimentovat s poměry. Dále budete potřebovat přírodní sladidlo (třtinový cukr, kokosový cukr popř. panelu). Sami si zvolte poměr kakaové sušiny a cukru podle toho kolika procentní chcete mít výslednou čokoládu.
Mléčná čokoláda
Budete potřebovat kromě kakaové hmoty, kakaového másla a přírodního sladidla také mléčnou sušinu (sušené kravské mléko). U skutečně kvalitní mléčné čokolády doporučujeme dodržet podíl kakaové sušiny min 30% a více. Obsah mléčné sušiny musí kvalitní mléčná čokoláda obsahovat alespoň 18%. Zbytek tvoří cukry popřípadě další ingredience (ořechy, ovoce apod.).
Bílá čokoláda
Kvalitní bílou čokoládu tvoří pouze poměr kakaového másla min. 20% (doporučujeme 30% - 45%), mléčné sušiny min. 14% a přírodního cukru (popř. dalších surovin jako jsou ořechy ovoce apod.).
Pracovní postup
Rozpusťte spolu nad vodní lázní kakaovou hmotu a máslo dle uvedených nebo vlastních poměrů (průběžně míchejte). Poté přidejte sladidlo a vmíchejte do rozpuštěné hmoty dokud se sladidlo zcela nerozpustí (v případě výroby mléčné čokolády přidejte také mléčnou sušinu dle poměru). Pokud chcete mít čokoládu co nejzdravější nepřekračujte teplotu hmoty více než na 42 stupňů Celsia (změříte kuchyňským teploměrem).
Poté je třeba hmotu zchladit na 28 stupňů Celsia (například ve studené vodní lázni, kdy pomoci špachtle roztíráme hmotu po stěnách skleněné misky do dosažení požadované teploty).
Poté hmotu opět zahřejeme na 28-31 stupňů Celsia (tmavá čokoláda 30 - 31 °C, mléčná 29 - 30 °C, bílá 28 - 29 °C) a po dosažení této teploty nalijeme do formy. V čokoládě je však vzduch, který je zapotřebí klepáním formy o stůl vytřepat - poté dozdobte ořechy, či ovocem. Dejte zchladit do lednice na 1-2 hodiny. Hotovo a můžete mlsat! Je to skvělá zábava a pokud se nemůžete rozhodnout, jaký dárek dáte letos svému protějšku k Valentýnu, volba je nyní jasná!
Co nesmí obsahovat kvalitní čokoláda?
Kakaový prášek, jiné rostlinné tuky než je kakaové máslo (např. slunečnicový, kokosový už vůbec ne palmový olej což je naprosté zlo), chemické stabilizátory, barviva, aromata, dochucovadla, rafinovaný cukr (běžný bílý).
Složení
100% kakaová hmota - čokoládové pecky
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2564 kJ / 621 kcal |
Tuky | 54,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 32,4 g |
Sacharidy | 12,5 g |
z toho cukry | 0,5 g |
Bílkoviny | 14,0 g |
Vláknina | 14,5 g |
Sůl | 0,25 g |
Skladování
Skladujte v suchu v uzavřeném obalu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
vyrobeno
Itálie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.