Hody, hody, doprovody! DOPRAVA ZDARMA při nákupu na 1000 Kč. V prvním kroku košíku nezapomeňte napsat kód "VELIKONOCE".
 

Pohanka mechanicky loupaná

 

Pohanka je řazena mezi přirozeně bezlepkové pseudoobiloviny, vhodná pro celiaky a diabetiky. Patří do skupiny superpotravin, neboť obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Vyniká také svojí lehkou stravitelností. Použití pohanky je více než univerzální, můžeme ji připravit na sladko i na slano.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 54 Kč / ks
od 47 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Obiloviny
Zvolte variantu
Pohanka mechanicky loupaná Vital Country Množství: 500 g Skladem
Můžeme doručit do: 29.3.2023
54 Kč / ks
47 Kč bez DPH
   
Pohanka mechanicky loupaná Vital Country Množství: 1000 g Skladem
Můžeme doručit do: 29.3.2023
98 Kč / ks
85 Kč bez DPH
   
 

Pohanka kroupy (z mechanicky loupané pohanky)

Chcete jíst zdravě, ale nevíte, kde byste začali? Máte strach, že vám zdravá jídla nebudou chutnat, že se bez cukru a omastku neobejdete? Pak vězte, že se nemáte čeho bát. S pohankou se dají dělat doslova zázraky. Lze připravit samotná, jako příloha k jídlu, na sladko, na slano. Pohanka je rostlina z čeledi rdesnovitých, je velice podobná obilovinám. Dá se velmi dobře pěstovat takřka v jakýchkoliv podmínkách, proto na ni narazíte napříč planetou. Pohanka se dá připravit na tisíc způsobů, vzrůstající popularita tedy není žádným překvapením.

Pohanka mechanicky loupaná - z boku

Odkud pohanka pochází

Již odpradávna je pěstována na území jihovýchodní Asie, nejspíše v oblasti Himaláje. Rostlina se totiž snadno láme, ideálním prostředím pro ni je tedy takové, kde nefouká vítr a kde se nachází lehká, vzdušná půda. Pohanka se dále rozšířila do Číny a Indie, kde byla známa již před několika tisíci lety. K nám do Evropy se dostala při stěhování národů, nejpozději v 10. století.

Jaké jsou druhy pohanky

Pohanka loupaná kroupy: semínko pohanky zbavené tvrdé slupky

Slupka se odstraňuje dvěma způsoby:

  • Mechanicky (světlá pohanka) zachovává si větší množství zdraví prospěšných látek
  • Termicky (hnědá pohanka) napařováním celého semena. Dochází tak k částečnému úbytku živin, který je však pro mnohé lidi vykompenzován zajímavou nahořklou kakaovou chutí, která dodá pokrmům šmrnc. 

Co člověk to jiná chuť, a proto nám nezbývá nic jiného než ochutnat obě varianty a poté se rozhodnout pro svého favorita.

Pohanka lámanka: jsou to vlastně nalámané pohankové kroupy

Kdy použít kroupy a kdy lámanku?

Kroupy zvolte tehdy, když chcete mít konzistenci oddělených zrnek – např. při přípravě přílohy nebo pokud chcete jídlu dodat strukturu. Lámanka se naopak hodí tehdy, když potřebujete docílit kašovitější konzistenci nebo pokud se má pohanka víc spojit s ostatními surovinami. Čím kašovitější má pohanka být, tím více dílů vody použijte a tím déle ji vařte,

Jak pohanku využít v kuchyni?

Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!

  • k přípravě polévek (zahuštění)
  • příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus)
  • příprava kaší
  • příprava pomazánek, zeleninových placiček
  • k ochucení salátů

Složení

Mlýnský výrobek - 100% pohanka mechanicky loupaná (kroupy)

Výživové údaje na 100 g
Energie 2181 kJ / 521 kcal
Tuky 35,0 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 8,3 g
Sacharidy 43,0 g
    z toho cukry 36,0 g
Bílkoviny 9,6 g
Sůl 0,09 g

Země původu

Ukrajina

Skladování

Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
VH Avatar autora | 5.3.2021
o.k
5
DS Avatar autora | 1.6.2019
Spokojenost, doporučuji