Popis
Pohanka kroupy (z mechanicky loupané pohanky)
Chcete jíst zdravě, ale nevíte, kde byste začali? Máte strach, že vám zdravá jídla nebudou chutnat, že se bez cukru a omastku neobejdete? Pak vězte, že se nemáte čeho bát. S pohankou se dají dělat doslova zázraky. Lze připravit samotná, jako příloha k jídlu, na sladko, na slano. Pohanka je rostlina z čeledi rdesnovitých, je velice podobná obilovinám. Dá se velmi dobře pěstovat takřka v jakýchkoliv podmínkách, proto na ni narazíte napříč planetou. Pohanka se dá připravit na tisíc způsobů, vzrůstající popularita tedy není žádným překvapením.
Odkud pohanka pochází
Již odpradávna je pěstována na území jihovýchodní Asie, nejspíše v oblasti Himaláje. Rostlina se totiž snadno láme, ideálním prostředím pro ni je tedy takové, kde nefouká vítr a kde se nachází lehká, vzdušná půda. Pohanka se dále rozšířila do Číny a Indie, kde byla známa již před několika tisíci lety. K nám do Evropy se dostala při stěhování národů, nejpozději v 10. století.
Jaké jsou druhy pohanky
Pohanka loupaná kroupy: semínko pohanky zbavené tvrdé slupky
Slupka se odstraňuje dvěma způsoby:
- Mechanicky (světlá pohanka) zachovává si větší množství zdraví prospěšných látek
- Termicky (hnědá pohanka) napařováním celého semena. Dochází tak k částečnému úbytku živin, který je však pro mnohé lidi vykompenzován zajímavou nahořklou kakaovou chutí, která dodá pokrmům šmrnc.
Co člověk to jiná chuť, a proto nám nezbývá nic jiného než ochutnat obě varianty a poté se rozhodnout pro svého favorita.
Pohanka lámanka: jsou to vlastně nalámané pohankové kroupy
Kdy použít kroupy a kdy lámanku?
Kroupy zvolte tehdy, když chcete mít konzistenci oddělených zrnek – např. při přípravě přílohy nebo pokud chcete jídlu dodat strukturu. Lámanka se naopak hodí tehdy, když potřebujete docílit kašovitější konzistenci nebo pokud se má pohanka víc spojit s ostatními surovinami. Čím kašovitější má pohanka být, tím více dílů vody použijte a tím déle ji vařte,
Jak pohanku využít v kuchyni?
Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!
- k přípravě polévek (zahuštění)
- příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus)
- příprava kaší
- příprava pomazánek, zeleninových placiček
- k ochucení salátů
Složení
Mlýnský výrobek - 100% pohanka mechanicky loupaná (kroupy)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2181 kJ / 521 kcal |
Tuky | 35,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 8,3 g |
Sacharidy | 43,0 g |
z toho cukry | 36,0 g |
Bílkoviny | 9,6 g |
Sůl | 0,09 g |
Země původu
Ukrajina
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.